Εκτός ΦΠΑ το bitcoin, έκρινε το Ευρωδικαστήριο

Εκτός ΦΠΑ το bitcoin, έκρινε το Ευρωδικαστήριο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εικονικό χρήμα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και το πραγματικό, σύμφωνα με απόφαση, την οποία εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οπως διευκρίνισε το Σώμα, το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα δεν θα φορολογούνται ως εμπορεύματα αλλά με το ίδιο καθεστώς των συμβατικών νομισμάτων.

Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το Bitcoin και τα συναφή νομίσματα απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφορμή υπόθεση, που κίνησε η Σουηδία. Στη χώρα αυτή μετά την πρωτοβουλία του επιχειρηματία Ντέιβιντ Χέντκβιστ να δημιουργήσει υπηρεσία ανταλλαγής συμβατικού χρήματος με εικονικό νόμισμα δημιουργήθηκε διαμάχη για το εάν το τελευταίο θα έπρεπε να υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ. Η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, χαροποίησε όσους δραστηριοποιούνται στο πεδίο των εν λόγω νομισμάτων ή συναλλάσσονται σε ευρεία γκάμα, χρησιμοποιώντας τα.

«Πρόκειται για πολύ καλή είδηση και εξέλιξη» δήλωσε στο Bloomberg, o Σάιμον Ντίξον, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Bnktothefuture.com, η οποία αφορά επενδύσεις σε νέα και εναλλακτικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων όσων βασίζονται σε Bitcoin. «Εάν φορολογείτο το νόμισμα αυτό, τότε θα ετίθετο σε κατώτερη κατηγορία από άλλα, οπότε με την απόφαση που ελήφθη, σημαίνει ότι είναι ένα ακόμα νόμισμα και μπορεί ελεύθερα να κυκλοφορεί». Τα εικονικά/ψηφιακά νομίσματα βρίσκονται στο στόχαστρο των διεθνών εποπτικών αρχών, διότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι εύκολα χρησιμοποιούνται για «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ το 2014 είχε κλείσει συναφής πλατφόρμα συναλλαγών από τις αρχές των ΗΠΑ. Επίσης, πέρυσι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή απεφάνθη ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να μην αγοράζουν, διακρατούν ή πωλούν εικονικά νομίσματα, έως ότου οι αρμόδιες αρχές καταρτίσουν ένα σύστημα με δικλίδες ασφαλείας, ώστε να περιφρουρηθεί η ακεραιότητά τους. Οπως επισημαίνει ο κ. Χέντκβιστ «η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν και η μόνη λογική κατάληξη». Τέλος, όπως παρατηρεί ο κ.Ντίξον της Βnktothefuture.com, «στην Ε.Ε. παρατηρείται ασάφεια ως προς το φορολογικό καθεστώς των εικονικών νομισμάτων, εφόσον το Bitcoin, συγκεκριμένα λογίζεται εν μέρει ως εμπόρευμα, εν μέρει ως νόμισμα και επίσης ως τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή