Κόντρα δανειστών με Ισλανδία για την έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα

Κόντρα δανειστών με Ισλανδία για την έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαραθέσεις εξακολουθούν να προκαλούν στην Ισλανδία οι εκκρεμότητες από την τραπεζική κρίση που έπληξε τη χώρα το 2008, όταν κατέρρευσαν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της, αναγκάζοντας το Ρέκιαβικ να δεχθεί πακέτο στήριξης και να επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων (capital controls). Αυτή τη φορά οι πιστωτές των μεγάλων αυτών τραπεζών προσπαθούν να αποφύγουν τον φόρο που ζητά η ισλανδική κυβέρνηση από όποιον πιστωτή θελήσει να αποσύρει τα κεφάλαιά του και αντιπροτείνουν την καταβολή πολύ μικρότερων ποσών. Ο ελιγμός τους προσκρούει, όμως, στις αντιρρήσεις του λόμπι InDefence που έχει επιτύχει στο παρελθόν σημαντικές νίκες σε διευθετήσεις υποθέσεων χρέους, ενώ υπήρξε μέλος του και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον.

Στην προσπάθειά της να βρει συμβιβαστική λύση, τον Ιούνιο η ισλανδική κυβέρνηση πρότεινε στους πιστωτές των τραπεζών να δηλώσουν μέχρι τα τέλη του έτους αν προτιμούν να καταβάλουν μια «συνεισφορά σταθερότητας» της τάξης των 3,8 δισ. δολαρίων ή διαφορετικά να δεχθούν τον προβλεπόμενο φόρο για την έξοδο των κεφαλαίων τους που ανέρχεται στο 39% και αντιστοιχεί σε 5,1 δισ. δολάρια. Τον περασμένο μήνα οι πιστωτές των τραπεζών Glitnir και Kaupthing συμφώνησαν να καταβάλουν πληρωμές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, ελπίζοντας να μπορέσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους χωρίς να υπόκεινται σε όσα προβλέπει η νομοθεσία περί capital controls.

Παράλληλα οι πιστωτές της LBI ενέκριναν αντίστοιχη πληρωμή ύψους 114 εκατ. δολαρίων. Οι προσπάθειές τους να παρακάμψουν τον φόρο του 39% έχουν προκαλέσει την αντίδραση του InDefence που επιμένει πως όλοι ανεξαιρέτως οι πιστωτές πρέπει να καταβάλουν τον σχετικό φόρο.

Ο εκπρόσωπος του λόμπι, Ολαφουρ Ελίασον, προειδοποιεί για «μεγάλο πρόβλημα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο μέλλον» αν οι πιστωτές των τραπεζών παρακάμψουν τον φόρο και πως «θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν περίπου 500 δισ. ισλανδικές κορώνες σε συνάλλαγμα πλήττοντας δραστικά το βιοτικό επίπεδο των Ισλανδών». Το εν λόγω λόμπι ζήτησε μάλιστα από την κεντρική τράπεζα της χώρας να εκπονήσει μελέτη σχετική με τις επιπτώσεις που θα έχει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μια τέτοια υποχώρηση της κυβέρνησης. Σε επιστολή του, άλλωστε, προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κάλεσε τους βουλευτές να απαιτήσουν τη δημοσιοποίηση του σχετικού πορίσματος από τη μελέτη της κεντρικής τράπεζας.

Βρίσκοντας υπερβολικές τις εκτιμήσεις του Ελίασον, ο Μτζάρκι Μπέντσον, οικονομολόγος της τράπεζας Islandsbanki, θεωρεί ότι η ζημία για το ισλανδικό κράτος θα είναι μικρότερη, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξουν και οφέλη αν επιτραπεί στους πιστωτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, καθώς θα είναι η κίνηση που θα προλειάνει το έδαφος για να άρει η κυβέρνηση τα capital controls. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, κάλεσε τους πιστωτές των τραπεζών να συνάψουν το συντομότερο τη συμφωνία για την «εισφορά σταθερότητας» ή διαφορετικά να δεχθούν να φορολογηθούν όπως προβλέπει η νομοθεσία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή