Διολίσθηση εσόδων από τη διαπραγμάτευση ομολόγων στις τράπεζες των ΗΠΑ

Διολίσθηση εσόδων από τη διαπραγμάτευση ομολόγων στις τράπεζες των ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη πτώση των εσόδων από τη διαπραγμάτευση ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων που ανακοινώθηκε από τους κολοσσούς της Wall Street για το τρίτο τρίμηνο απεικονίζει τους φόβους για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος από την επιβράδυνση της Κίνας μαζί με την επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Η νευρικότητα και η αβεβαιότητα που επικράτησαν στις διεθνείς αγορές οδήγησαν σε διψήφια διολίσθηση των εσόδων από τη διαπραγμάτευση ομολόγων στις πέντε ισχυρότερες τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων και τα κεφάλαια αντιστάθμισης του επενδυτικού κινδύνου (hedge funds) που συναλλάσσονται με αυτές αποφάσισαν να μειώσουν την έκθεσή τους κάτω από τις υφιστάμενες ευμετάβλητες συνθήκες. Τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων της Morgan Stanley υποχώρησαν το προηγούμενο τρίμηνο κατά 42%, της Goldman Sachs κατά 27%, της Citigroup κατά 16% και των JPMorgan και Bank of America κατά 11%, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Business Insider.

«Οταν όλοι λένε “περιορίζω τον κίνδυνο”, κανείς δεν επικοινωνεί με την Goldman Sachs», δηλώνει ο Μπρίναν Χόκεν, τραπεζικός αναλυτής στη UBS, προσθέτοντας ότι «όταν είναι καλή η επενδυτική διάθεση και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου παρουσιάζουν καλές αποδόσεις, τότε και τα αποτελέσματα της Goldman Sachs είναι λίαν ικανοποιητικά». Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την υποχώρηση των συνολικών κερδών της Goldman Sachs πάνω από ένα τρίτο, στο 1,43 δισ. δολάρια, από πέρυσι, στο γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Λόιντ Μπλάκφεϊν, δεν έχει διαφοροποιηθεί από τις αγορές κεφαλαίου όπως έχουν πράξει οι υπόλοιπες αμερικανικές τράπεζες μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρέθηκε, όμως, και η Morgan Stanley επειδή το ένα τρίτο των εσόδων από την επενδυτική τραπεζική προέρχεται από τίτλους σταθερού εισοδήματος, μια κατηγορία που ενσωματώνει τη διαπραγμάτευση κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Συνολικά τα κέρδη της Morgan Stanley υποχώρησαν κατά 40% στο ένα δισ. δολάρια, με συνολική πτώση των εσόδων κατά 13% από την επενδυτική τραπεζική και ειδικότερα την υποχώρηση των εκδόσεων σε μετοχές και ομόλογα. Εξαίρεση ήταν η Citigroup που παρουσίασε αύξηση κερδών στο 1,28 δολάριο ανά μετοχή, αλλά λόγω της μείωσης των νομικών δαπανών της.

Aυτά τα οικονομικά αποτελέσματα παραπέμπουν σε μια περίοδο νευρικότητας των αγορών κατά την οποία οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ως προς τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Με τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη να έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και τις κεντρικές τράπεζες να έχουν εξαντλήσει το οπλοστάσιό τους για την καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού, το επενδυτικό τοπίο παραμένει ομιχλώδες για τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή