Κινεζικό φρένο στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη

Κινεζικό φρένο στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κραδασμοί από την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών προεξάρχουσας της Κίνας, η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την παγκόσμια οικονομία ρίχνουν τη σκιά τους στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης, που, ωστόσο, συνεχίζει την εύθραυστη ανάκαμψή της. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η Παγκόσμια Τράπεζα σε σχετική έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και συνέπεσε με την είδηση ότι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Γερμανία, επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αν και η γερμανική κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη το 2015 στο 1,7% από το 1,8%, για το σύνολο της Ε.Ε., η Παγκόσμια Τράπεζα προεξοφλεί ανάπτυξη 1,9% για φέτος. Στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κατεγράφη, άλλωστε, επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο. Οπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η ανάκαμψη στην Ευρώπη στηρίζεται από την άκρως αναπτυξιακή πολιτική της ΕΚΤ και τη συνεπακόλουθη υποτίμηση του ευρώ συνολικά κατά 12% έναντι του δολαρίου που, όπως τονίζει, έχει αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως προϋπόθεση για μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι η αύξηση των επενδύσεων, για τις οποίες διαπιστώνει με ανησυχία ότι παραμένουν 12% κάτω από τα προ της παγκόσμιας κρίσης επίπεδα.

Την ίδια στιγμή κι ενώ στο Πεκίνο αρχίζει το συνέδριο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας με επίκεντρο τη μεταρρύθμιση της κινεζικής οικονομίας που έχει επιβραδυνθεί στο 6,9%, η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει πως ένα μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, και συγκεκριμένα η Ρωσία και οι γειτονικές της χώρες όπως και οι χώρες του Καυκάσου και της Κεντρική Ασίας, θα καταγράψουν φέτος συρρίκνωση των οικονομιών τους κατά 1%. Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ανάμεσα στις χώρες της περιοχής διαπιστώνει στη Ρωσία, που εκτιμά πως φέτος θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 3,8% και το 2016 κατά ακόμη 0,6%. Ως κύριες αιτίες αναφέρει την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και κατά κύριο λόγο του πετρελαίου, αλλά και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ρίχνουν βαριά σκιά στις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής. Στην Τουρκία, αντίθετα, η πολιτική αστάθεια δεν δείχνει να έχει το βαρύ τίμημα στην οικονομία καθώς η ανάπτυξή της αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος στο 3,2% από το 2,9% του 2014.

Η Ελλάδα έχασε μία δεκαετία

Η Ελλάδα γνώρισε πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση από άλλες οικονομίες και όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η ελληνική οικονομία οπισθοδρόμησε τουλάχιστον μια δεκαετία. Η συνολική μείωση του ελληνικού ΑΕΠ από το 2008 έως και το 2013 φθάνει σχεδόν στο 26%: το ΑΕΠ το 2012 ήταν αντίστοιχο με εκείνο του έτους 2000. Είχαν προηγηθεί έξι συναπτά έτη με μείωση του ΑΕΠ κατά 4% ετησίως. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρεται και στο σύντομο διάλειμμα ανάπτυξης που γνώρισε η ελληνική οικονομία το περασμένο έτος. Υπενθυμίζει, ωστόσο, πως η αβεβαιότητα για τη σύναψη νέας συμφωνίας με τους δανειστές και οι συνεπακόλουθοι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου είχαν ως αποτέλεσμα να διολισθήσει εκ νέου η χώρα στην ύφεση. Διαπιστώνει επίσης πως η μείωση του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών ήταν διπλάσια της υποχώρησης του ΑΕΠ. Την περίοδο 2010-12, οπότε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά μέσον όρο 7%, το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειωνόταν κατά 14% ετησίως. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί από το 2% στο 8% το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή