Επενδυτικοί κολοσσοί «μπαίνουν» στη βρετανική αγορά φοιτητικών εστιών

Επενδυτικοί κολοσσοί «μπαίνουν» στη βρετανική αγορά φοιτητικών εστιών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση παρατηρείται όσον αφορά τις επενδύσεις στη βρετανική αγορά φοιτητικής στέγης από δισεκατομμυριούχους και μεγάλους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς ή συνταξιοδοτικά ταμεία, όπως ο Ρώσος Μιχαήλ Φρίντμαν, η Goldman Sachs και το Pension Plan Investment Board (CPPIB) του Καναδά. Η ζωηρή ζήτηση έχει εκτινάξει τις επενδύσεις σε επίπεδα-ρεκόρ. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 οι επενδυτές απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία ύψους 6,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον κτηματομεσιτικό όμιλο της Savills. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν ενδιαφέρον, επειδή υπάρχει πολύ έντονη ζήτηση για φοιτητική στέγη στο Λονδίνο από φοιτητές άλλων χωρών, που σπουδάζουν εκεί. Ο ανταγωνισμός για φοιτητικά καταλύματα καθίσταται εντονότερος και τα ενοίκια εκτινάσσονται. Είναι η πρώτη φορά, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, κατά την οποία η αξία στις επενδύσεις φοιτητικών καταλυμάτων στη Βρετανία υπερβαίνει εκείνη των ΗΠΑ. Στο εννεάμηνο του 2015, στην αμερικανική αγορά δαπανήθηκαν 3 δισ. δολάρια για τα ίδια ακίνητα, όταν το αντίστοιχο ποσό στη Βρετανία ήταν 6,5 δισ. δολάρια.

Ζήτηση

Κατά τον Μάρκους Ρόμπερτ, διευθυντή επενδύσεων φοιτητικής στέγης και ανάπτυξης στη Savills, «εκείνοι οι οποίοι οδηγούν τις επενδύσεις στα φοιτητικά καταλύματα και επηρεάζουν δραστικά και τη διαμόρφωση των τιμών των αντίστοιχων ακινήτων στη Βρετανία είναι επενδυτές από τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία». Ο κ. Ρόμπερτς εκτιμά ότι θα επιταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ο ανταγωνισμός για ακίνητα φοιτητικής χρήσης σε συνδυασμό με το ότι οι ευκαιρίες για επενδύσεις στο Λονδίνο και τη Βρετανία, γενικότερα, θα έχουν ως αποτέλεσμα να συμπιεστούν περαιτέρω οι αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Μία σοβαρή επένδυση, η οποία αποδείχθηκε και η μεγαλύτερη στη συγκεκριμένη αγορά φέτος, ύψους 1,7 δισ. δολαρίων, έγινε από το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο CPPIB, το οποίο αγόρασε το σύμπλεγμα κατοικιών Liberty Living. Επιπροσθέτως, ο Ρώσος μεγιστάνας Μιχαήλ Φρίντμαν απέκτησε διαμέσου του ομίλου του LetterOne Treasury Services το συγκρότημα Pure Student Living από τον όμιλο Carlyle αντί 770 εκατ. δολαρίων.

Τέλος, η κοινοπραξία μεταξύ του χρηματοπιστωτικού κολοσσού της Goldman Sachs και του κτηματομεσιτικού ομίλου Greystar Real Estate Partners κατέβαλε 770 εκατ. δολάρια για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου φοιτητικών καταλυμάτων της Knightsbridge Student Living.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή