Η προοπτική αλλαγής κυβέρνησης στην Αργεντινή ενθουσιάζει τις αγορές

Η προοπτική αλλαγής κυβέρνησης στην Αργεντινή ενθουσιάζει τις αγορές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικευμένη άνοδο μετοχών αργεντίνικων, αλλά και ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή, καθώς και των ομολόγων της χώρας έχει προκαλέσει η προσδοκία των επενδυτών για στροφή του Μπουένος Αϊρες σε μια πολιτική πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Το ράλι είχε αρχίσει από την Παρασκευή εν αναμονή των εκλογών της Κυριακής, αλλά η ευφορία των επενδυτών έχει ενταθεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που αυξάνει τις πιθανότητες να αναδειχθεί πρόεδρος της χώρας στις επαναληπτικές ο φιλικός προς τον επιχειρηματικό κόσμο Μαουρίσιο Μάκρι.

Πρόκειται για τον δήμαρχο του Μπουένος Αϊρες, τον οποίο οι επενδυτές θεωρούν ικανότερο για να διευθετήσει τη μακροχρόνια διαμάχη με όσους πιστωτές διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο και οδήγησαν τη χώρα σε δεύτερη πτώχευση το 2014, αλλά και για να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό του 26%, να τονώσει την ανάπτυξη και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια. Στην προεκλογική του εκστρατεία έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου και της συμφωνίας με τους πιστωτές που δεν έχουν συναινέσει στο «κούρεμα» των ομολόγων τους. Η Αργεντινή αντιμετωπίζει την πτώση των τιμών στις σημαντικότερες εξαγωγές της και βλέπει το δημοσιονομικό και το εμπορικό της έλλειμμα να διευρύνονται και το νόμισμά της σε συνεχή υποχώρηση.

Ο αντίπαλός του, Ντάνιελ Σιόλι, που πρόσκειται στην απερχόμενη πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, ήρθε μεν πρώτος στις εκλογές της Κυριακής αλλά με προβάδισμα σαφώς μικρότερο από αυτό που έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν, οπότε, περιθώρια επιτυχίας για τον Μάκρι. Ετσι, τα ομόλογα δολαρίου του Μπουένος Αϊρες που λήγουν το 2033 σημείωσαν χθες άνοδο, έφθασαν τα 110,3 σεντς το δολάριο, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan Chase & Co. το spread των αργεντίνικων ομολόγων έναντι των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε κατά 0,32% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Merval του χρηματιστηρίου του Μπουένος Αϊρες σημείωνε άνοδο 6,5% ωθούμενος από τα θεαματικά κέρδη του τραπεζικού κλάδου αλλά και από τη σημαντική άνοδο των ενεργειακών εταιρειών. Η μετοχή της τράπεζας Banco Macro εκτινάχθηκε κατά 24,3%, της Grupo Financiero Galicia κατά 20,6% και της Banco Frances 18,2%. Εξίσου θεαματική ήταν η άνοδος των μετοχών ενεργειακών, με την Pampa Energia να σημειώνει άνοδο 16,9%, την Transportadora de Gas del Sur 15,5%, την Telecom 14,4% και την YPF 13,7%. Εξάλλου το αργεντίνικο πέσο κυμαινόταν χθες ανοδικά ενισχυόμενο κατά 2,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή