Μάχη χρηματιστηρίων για δημόσιες εγγραφές

Μάχη χρηματιστηρίων για δημόσιες εγγραφές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι δημόσιες εγγραφές των επιχειρηματικών κολοσσών έχουν εξελιχθεί σε πεδίο σκληρού ανταγωνισμού των ισχυρότερων χρηματιστηρίων του κόσμου.

Μέσα σε μια διετία, οι διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές σε κάποια από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου έχουν υπερδιπλασιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Χαρακτηριστική ήταν η δημόσια εγγραφή του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ύψους 25 δισ. δολ., στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) που έλαβε χώρα πέρυσι, υπερισχύοντας του χρηματιστηρίου στο Χονγκ Κονγκ. Περισσότερες από 150 ξένες εταιρείες έκαναν πέρυσι το ντεμπούτο τους στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Χονγκ Κονγκ και της Φρανκφούρτης, με τη συνολική αξία των δημοσίων εγγραφών να υπολογίζεται από το Bloomberg στα 67 δισ. δολ.

Σε μια εποχή που τα υπόλοιπα έσοδα των χρηματιστηρίων δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των διοικήσεών τους, οι δημόσιες εγγραφές των νέων επιχειρηματικών κολοσσών προσδίδουν κύρος και ενισχύουν τη δραστηριότητά τους λόγω της δημόσιας εγγραφής αλλά και των προμηθειών που καταβάλλονται ετησίως για τη διαπραγμάτευση της μετοχής. Υπό αυτό το πρίσμα, η Κίνα είναι πλούσια σε ευκαιρίες για τα ισχυρότερα χρηματιστήρια του κόσμου, καθώς πολλές εταιρείες επιθυμούν να ανοιχτούν στις διεθνείς αγορές.

Tη μεγαλύτερη άνοδο στις δημόσιες εγγραφές παρουσιάζει το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και ακολουθούν τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Nasdaq και της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στόχος όλων είναι να διευρύνουν τη λίστα των εισηγμένων εταιρειών και έτσι να αντλούν περισσότερα έσοδα από προμήθειες. Ηδη, αυτά τα χρηματιστήρια αντλούν το 10% με 20% των εσόδων τους από τις προμήθειες των εισηγμένων.

Αναλυτικότερα, τα έσοδα του NYSE από τις δημόσιες εγγραφές αυξήθηκαν κατά 12% το δεύτερο τρίμηνο, αντανακλώντας τετραπλάσια άνοδο συγκριτικά με τα έσοδα από την εκτέλεση συναλλαγών και διπλάσια από την ενίσχυση εσόδων του Ιntercontinental Exchange (ICE), το οποίο είναι η μητρική εταιρεία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Φέτος, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το Nasdaq αύξησαν τις προμήθειες που χρεώνουν στις εισηγμένες εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή