Συμφωνία Ομπάμα – Κογκρέσου για το ανώτατο ύψος χρέους

Συμφωνία Ομπάμα – Κογκρέσου για το ανώτατο ύψος χρέους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αύξηση του ανωτάτου ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ και σε μικρή αύξηση των δαπανών τα επόμενα δύο χρόνια κατέληξαν η κυβέρνηση Ομπάμα και οι ηγέτες του Κογκρέσου τα ξημερώματα της Τρίτης. Η νέα συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί σήμερα ώστε να αποτραπούν η τεχνική χρεοκοπία των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου και η επακόλουθη μερική άρση λειτουργίας της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο.

Η νέα συμφωνία αποτελεί νίκη των Δημοκρατικών καθώς περιλαμβάνει την άρση των ορίων δαπανών για την επόμενη διετία που είχαν επιβάλει οι Ρεπουμπλικανοί το 2013, αύξηση των δαπανών κατά 1% τα επόμενα δύο χρόνια, περικοπές σε ορισμένα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και συμφωνία για αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους έως το 2017.

Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών κατά 80 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια (και την αύξηση των πολεμικών δαπανών εκτός προϋπολογισμού κατά 32 δισ. δολάρια). Η αύξηση θα αντισταθμιστεί από περικοπές στα προγράμματα φαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης αλλά και από άλλα προγράμματα και πηγές, όπως είναι η πώληση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας. Η ενίσχυση των δαπανών κατά 80 δισ. δολάρια αποτελεί αύξηση της τάξως του 1% κάθε έτος για τον συνολικού ύψους 4 τρισ. δολαρίων αμερικανικό προϋπολογισμό. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 και την άρση του ορίου χρέους, κάτι που θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται από τις αγορές έως τον Μάρτιο του 2017.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να ισχυριστούν ότι πέτυχαν να παραμείνουν σε ισχύ τα όρια δαπανών στο δεκαετές οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου να προειδοποιεί πως αν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού, τότε οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν στις 3 Νοεμβρίου και την κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει πόρους για να λειτουργήσει έως τις 11 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών παραδέχτηκαν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το όριο χρέους των ΗΠΑ. Ισως το σημαντικότερο κέρδος να είναι η κήρυξη ανακωχής μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν το Κογκρέσο και της κυβέρνησης Ομπάμα ύστερα από χρόνια μαχών γύρω από τον προϋπολογισμό.

Η αντιπαράθεση είχε κορυφωθεί με τον περιορισμό λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2013 για 16 ημέρες εξαιτίας της άρνησης των Ρεπουμπλικανών να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2014. Κατά τους New York Times η νέα συμφωνία «απελευθερώνει τον κ. Ομπάμα από μάχες για τον προϋπολογισμό καθώς προσπαθεί να διασφαλίσει την κληρονομιά του στο υπόλοιπο της θητείας του και προσφέρει μια καθαρή αρχή στον κ. Ράιαν ως πρόεδρο της Βουλής (των Αντιπροσώπων) και στους Ρεπουμπλικανούς που προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματική κυβερνητική πλειοψηφία». Η σύγκρουση του 2013 είχε λήξη με νίκη των Δημοκρατικών και σχεδόν άτακτη υποχώρηση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι μάλλον δεν είχαν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες ότι καλώς είχαν αναγκάσει την κυβέρνηση να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία της προχωρώντας σε απολύσεις προσωπικού και δραστική περικοπή των δαπανών, μέτρα που έπληξαν και τη γενικότερη οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή