H Κύπρος επέστρεψε στις αγορές

H Κύπρος επέστρεψε στις αγορές

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο μπήκε χθες η Κύπρος, η οποία εξέδωσε δεκαετές ομόλογο για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια. Παράλληλα, η Λευκωσία προχώρησε σε ανταλλαγή τριών υφιστάμενων ομολόγων με νέα ομόλογα, με στόχο να εκμεταλλευθεί την υποχώρηση των αποδόσεων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα χάρη στη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μπορεί η κυπριακή οικονομία να φέρει ακόμη βαθιές ουλές από τις περιπέτειες των τελευταίων χρόνων και την εξαιρετικά κακοσχεδιασμένη διάσωσή της το 2013, ωστόσο η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου χθες φέρνει τη Λευκωσία στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο στις αρχές του 2016. Με την απόδοση του κυπριακού επταετούς κρατικού ομολόγου να κυμαίνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γύρω από το 3,5%, και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να έχουν αναβαθμίσει τις προηγούμενες εβδομάδες την πιστοληπτική αξιοπιστία της Κύπρου, η στιγμή ήταν κατάλληλη για την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2010. Την ώρα που έκλεινε χθες η «Κ», η απόδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου τοποθετούνταν από την αγορά μεταξύ του 4,375% – 4,5%. Ο νέος δεκαετής δανεισμός αναμένεται να αφορά ποσό της τάξης των 750 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Λευκωσία αναμενόταν να προχωρήσει στην ανταλλαγή τριών υφιστάμενων ομολόγων με νέα ώστε να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της και να ελαφρύνει το πρόγραμμα αποπληρωμής το 2019-2020. Το πρώτο υφιστάμενο ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ είχε απόδοση 4,75% και έληγε αρχικά το 2019, το δεύτερο, ύψους 1 δισ. ευρώ, είχε απόδοση 4,625% και έληγε το 2020, ενώ υπάρχει και ένα τρίτο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με απόδοση 6,5% και λήξη το 2020. Τα νέα ομόλογα θα διαπραγματεύονται στην αγορά του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, η χώρα έχει ήδη καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015 και το 2016 και διαθέτει ρευστά διαθέσιμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Sigma ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ώστε η χώρα να βγει από το μνημόνιο ακόμη και πριν από την επίσημη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2016. Με την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, η Κύπρος σφραγίζει την πλήρη έξοδό της στις αγορές και πλέον σκοπεύει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες αποκλειστικά από τις αγορές και όχι από τα χρήματα του δανείου, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, που είχε λάβει από την Ευρωζώνη το 2013. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η κυβέρνηση σκοπεύει να μη χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ του αρχικού δανείου, αλλά να βασιστεί πλέον μόνο στη χρηματοδότηση από τις αγορές. Το επόμενο σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να διευθετήσει η Λευκωσία μετά και την επιτυχημένη πλήρη έξοδο στις αγορές είναι αν θα καταφέρει να βγει τελείως από το μνημόνιο ή αν θα λάβει προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) από την Ευρωζώνη ώστε να μην εξαρτάται μόνο από τις αγορές για τη χρηματοδότησή της.

Ωστόσο, το άνοιγμα γραμμής πίστωσης προϋποθέτει την υπογραφή νέου μνημονίου με τους εταίρους, κάτι που η Λευκωσία μάλλον θα ήθελε να αποφύγει. Οι αγορές κυπριακών κρατικών ομολόγων που άρχισε να πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (περίπου 100 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και άλλα τόσα στις αρχές Οκτωβρίου) ενισχύουν την προσπάθεια «καθαρής» εξόδου της Κύπρου στις αγορές, όπως και η πιθανολογούμενη ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες. Τον προηγούμενο Απρίλιο, μαζί με την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων η Κύπρος είχε προχωρήσει στην έκδοση επταετούς κρατικού ομολόγου με μέση απόδοση κοντά στο 4%. Η πρόοδος που έχει επιτύχει έκτοτε η χώρα αντανακλάται στην υποχώρηση της απόδοσης του επταετούς ομολόγου στην περιοχή του 3,5%.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα που εξακολουθεί να έχει η κυπριακή οικονομία, με σημαντικότερα την κακή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και την πολύ υψηλή ανεργία, αντανακλώνται στην απόδοση του εντόκου γραμματίου διάρκειας ενός έτους, που χθες κυμαινόταν στην περιοχή του 3,98%, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για χρεοκοπία βραχυπρόθεσμα παρά μακροπρόθεσμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή