Απειλή «φούσκας» ακινήτων σε Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ

Απειλή «φούσκας» ακινήτων σε Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS ως προς το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «φούσκα» ακινήτων στο Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες αγορές φαίνονται υπερτιμημένες. Μεταξύ των 15 αστικών κέντρων τα οποία εξέτασε σε σχετική της έρευνα η UBS, η βρετανική πρωτεύουσα είναι σήμερα η δεύτερη πιο απλησίαστη από πλευράς τιμών ακινήτων. Στην πρώτη θέση εμφανίζεται το Χονγκ Κονγκ, εξ ου και η προειδοποίηση της τράπεζας. Η αναλογία τιμών ακινήτων προς διαθέσιμο εισόδημα και η αναλογία τιμών ακινήτων προς ενοίκιο έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα και αυτό παρατηρείται ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι στο Λονδίνο τα πραγματικά εισοδήματα των κατοίκων μειώθηκαν 7% από το 2007, την απαρχή της κρίσης, και μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, απαιτείται προσοχή επειδή υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να παρατηρηθεί εκτεταμένη διόρθωση τιμών στην αγορά ακινήτων, επιδεινώνοντας τα θεμελιώδη μεγέθη σε αυτήν. Ειδικότερα, στη βρετανική πρωτεύουσα από τις αρχές του 2013 και μετά οι τιμές των κατοικιών εκτινάχθηκαν 40%, κυρίως εξαιτίας της ζήτησης από τους αγοραστές / επενδυτές εκτός συνόρων, τις ενδιαφέρουσες αποδόσεις των ενοικίων και την αύξηση του πληθυσμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ζητήσει να της εκχωρηθούν περαιτέρω αρμοδιότητες ούτως ώστε να είναι σε θέση να ρυθμίζει τον δανεισμό προς τους επενδυτές οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα με σκοπό την εκμετάλλευσή τους (buy-to-let investors). Αναφέρεται ειδικά στους επενδυτές που προσελκύονται από απόδοση ενοικίων της τάξεως του 5% και άνω, όταν η απόδοση των 10ετών βρετανικών ομολόγων φθάνει στο 1,8% με τα σημερινά δεδομένα. «Οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο, το Παρίσι, στη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη και στο Τόκιο έχουν πλήρως αποσυνδεθεί από τα εισοδήματα των κατοίκων τους», επισημαίνει ο οικονομολόγος Ματίας Χόλτζχι της UBS. «Το να αγοράσει κανείς ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων απαιτεί προϋπολογισμό ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ τα εισοδήματα ακόμα και όσων εργάζονται σε θέση υψηλών προσόντων στον κλάδο παροχής υπηρεσιών». Εξίσου υπερτιμημένα ακίνητα βάσει μακροπρόθεσμης ανάλυσης εντοπίζει η έρευνα της UBS και στο Σίδνεϊ, το Βανκούβερ, το Σαν Φρανσίσκο και το Αμστερνταμ, καθώς και σε Γενεύη, Ζυρίχη, Παρίσι και Φρανκφούρτη. Πιο λογικές, τέλος, είναι οι τιμές σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, ενώ η αγορά ακινήτων του Σικάγου θεωρείται υποτιμημένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή