Ερχεται… βαρυχειμωνιά στις ΗΠΑ

Ερχεται… βαρυχειμωνιά στις ΗΠΑ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μάλλον καλό το ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ολοκλήρωσε την τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της, δίνοντας μία ισχυρή ένδειξη των προθέσεών της. Κι αυτό επειδή τα δεδομένα του ΑΕΠ είναι απίθανο να επηρεάσουν τις απόψεις για την αύξηση των επιτοκίων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, άφησε ανοικτή την πιθανότητα να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 15ης -16ης Δεκεμβρίου, κάνοντας ειδική μνεία σε αυτήν και επισημαίνοντας πως καταναλωτικές δαπάνες και εταιρικές επενδύσεις αυξάνονται με ρυθμό σταθερό. Εντούτοις, ακόμα κι αν ο ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου σε ετήσια βάση εναρμονιζόταν με το 1,6%, τον μέσο όρο των εκτιμήσεων, η δραστική απόκλιση από το 3,9% του δευτέρου τριμήνου ενόψει του χειμώνα, θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο σοβαρές ανησυχίες για τον αναπτυξιακό ρυθμό εν γένει και όχι απλά για την ελάττωση των αποθεμάτων. Οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο κυμαίνονταν ευρύτατα από 0,8% έως 3,2%. Οι πιο αισιόδοξοι, δηλαδή όσοι έκαναν υψηλότερη εκτίμηση ή πιστεύουν πως η βραδύτερη ανάπτυξη είναι προσωρινή, είχαν υπογραμμίσει ότι η ανάπτυξη θα επηρεαζόταν από τη μείωση των αποθεμάτων. Ακόμα, είχαν κάνει λόγο για την ανάκαμψη των εξαγωγών και τη δραστική περιστολή του εμπορικού ελλείμματος στα αγαθά το δεύτερο τρίμηνο ως ένδειξη ότι η αρνητική επίπτωση του εμπορίου στην οικονομία αποδεικνύεται μικρότερη από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Tελικά το τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 1,5% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι αναμένουν συγκρατημένη επαναφορά στο 2,7% το τρέχον (τέταρτο) τρίμηνο και 2,5% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ωστόσο, δυσφημίστηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω του ψύχους τον χειμώνα σχεδόν παύει να κινείται. Ο χειμώνας φθάνει, εν τω μεταξύ, και αυτό ίσως να δίνει έναν καλό λόγο στη Fed να φανεί προσεκτική για την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Μεγάλο μέρος της αδυναμίας έχει να κάνει με τις εποχικές προσαρμογές, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε γίνει διακοπή εργασιών στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετά άλλα θέματα, που δεν εξηγούνται πλήρως. Η ανάπτυξη του 1,5% εν συγκρίσει με το 3,9% του δευτέρου τριμήνου ήταν αποτέλεσμα της βραδύτερης αναπλήρωσης των αποθεμάτων.

Το τρίτο τρίμηνο, συγκεκριμένα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν αποθέματα 56,8 δισ. δολαρίων, τα οποία ήταν και τα χαμηλότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2014 και απείχαν πολύ από τα 113,5 δισ. δολάρια του δευτέρου τριμήνου. Το τρίτο τρίμηνο, εντούτοις, οι καταναλωτικές δαπάνες αντιστάθμισαν τη μείωση των αποθεμάτων. Οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη διάθεση να αγοράσουν χάρις στην κατακρήμνιση των τιμών της βενζίνης και την ενίσχυση της απασχόλησης και της αγοράς ακινήτων. Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενισχύθηκαν 3,2% το τρίτο τρίμηνο μετά την επιτάχυνσή τους στο 3,6% το δεύτερο τρίμηνο. «Οι καταναλωτές παραμένουν η κινητήρια δύναμη της οικονομίας και θα εξακολουθήσουν ως έχουν», επισημαίνει η Τζέσι Χέρβιτς, oικονομολόγος της Barclays. Το διαθέσιμο εισόδημα στα αμερικανικά νοικοκυριά το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε 3,5%, πολύ καλύτερα από το δεύτερο τρίμηνο με την αύξηση του 1,2%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη είχε αναφέρει σχετικά με την αμερικανική οικονομία «πως αναπτύσσεται με βήματα συγκρατημένα. Η οικονομία των ΗΠΑ καταβάλλει προσπάθειες να διατηρήσει ένα ταχύτερο και βιώσιμο ρυθμό από τα τέλη της ύφεσης του 2007 – 2009 και αυτό μεταφράζεται σε ετήσια ανάπτυξη όχι άνω του 2,5% κατά μέσον όρο. Το τρέχον έτος, η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο από το ενισχυμένο δολάριο σε συνδυασμό με τις μεγάλες περικοπές δαπανών από πλευράς των πετρελαϊκών κολοσσών εξαιτίας της κάμψης των τιμών του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή