Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Με τα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου να είναι σταθερά στα 49 δολάρια το μεσημέρι της Παρασκευής, ο «μαύρος χρυσός» κατοχύρωνε εβδομαδιαία κέρδη για πρώτη φορά μετά δύο εβδομάδες παρά την υπερπροσφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο τα κέρδη θεωρούνται προσωρινά και οφείλονται στη μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου τη στιγμή που η αγορά είναι πλημμυρισμένη με πετρέλαιο και παρατηρείται επιβράδυνση της οικονομίας σε αγορές-κλειδιά όπως η αμερικανική και η κινεζική. Το μεσημέρι, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ διαπραγματευόταν στα 48,90 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας σχεδόν 2% άνοδο από την αρχή της εβδομάδας. Το αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν στα 45,96 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 3%.

Ανάκαμψη αρχές του 2016 για τον χρυσό

Σε ανάκαμψη της τιμής του χρυσού το προσεχές έτος προσβλέπουν οι παραγωγοί χρυσού, ενώ το πολύτιμο μέταλλο διανύει ήδη το τρίτο έτος πτώσης. Η καθοδική πορεία της τιμής του έχει και τη μεγαλύτερη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών. Σύμφωνα με τον όμιλο εξόρυξης και παραγωγής χρυσού Barrick Gold, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες σε συνδυασμό με την προσφορά, η οποία δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, θα συντείνουν στην ενίσχυση του πολύτιμου μετάλλου. Η ανάκαμψη στην τιμή του αναμένεται στις αρχές του 2016, διευκρίνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος της Barrick, Κέλβιν Ντασνίσκι. Tα κέρδη τρίτου τριμήνου της εταιρείας υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους και της υψηλότερης παραγωγής, δύο παραγόντων που αντιστάθμισαν τις απώλειες από τον φθηνότερο χρυσό. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η τιμή του δεν αναμένεται να ενισχυθεί, όπως τόνισε ο κ. Ντασνίσκι, αλλά σε μεσο- και μακροπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχει πρόβλεψη για έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Η Barrick Gold είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις και πέρυσι τον Μάρτιο, κάνοντας λόγο για τιμή στα 2.000 δολάρια η ουγγιά σε τρία χρόνια. Εκτοτε η τιμή απώλεσε 14% της αξίας της.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Οι ρευστοποιήσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα κυριάρχησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου. Η αξία των συναλλαγών στην εγχώρια πλατφόρμα (ΗΔΑΤ) παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου την Παρασκευή ανήλθε στο 7,70% και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 73,00 λεπτά του ευρώ. Το 5ετές ομόλογο είχε απόδοση στο 7,65% και τιμή στα 91,50 λεπτά του ευρώ και η ελληνική 3ετία παρουσίασε απόδοση 8,20% και τιμή στα 92,60 λεπτά του ευρώ. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε στις 719 μονάδες βάσης ενώ στο ξεκίνημα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου το spread είχε ξεκινήσει από τις 701 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε στο 1,44% την Παρασκευή και αντίστοιχα το 10ετές γαλλικό ομόλογο είχε απόδοση 0,85%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή