«Μηδενίστηκε» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

«Μηδενίστηκε» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μικρή άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 0% τον Οκτώβριο και η εξίσου μικρή υποχώρηση της ανεργίας στο 10,8% τον Σεπτέμβριο δεν αποτελούν επαρκείς λόγους για πανηγυρισμούς και μάλλον δεν θα ανακόψουν την πορεία της ΕΚΤ προς την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ενδεχομένως από τον Δεκέμβριο. Παρά τη μικρή αύξηση του πληθωρισμού, αυτός εξακολουθεί να απέχει πάρα πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ για αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 2% σε ετήσια βάση. Αν εξαιρέσει κανείς τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών της ενέργειας κατά 8,7% τον Οκτώβριο και τις τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε από το 0,9% τον Σεπτέμβριο στο 1% τον Οκτώβριο, ποσοστό που επίσης απέχει πάρα πολύ από τον στόχο.

Υψηλή ανεργία

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με την ανεργία, η οποία μπορεί μεν να υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο του 10,8% τη στιγμή που στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει στο 5,1%. Το ποσοστό της ανεργίας σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη ήταν σχεδόν το ίδιο στις αρχές του 2010, ωστόσο η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά και άλλα ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να τονώσουν την οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ το συνολικό ύψος του προγράμματος που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι 1,1 τρισ. ευρώ. Περιπτώσεις σαν της Ισπανίας, όπου η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,8% το τρίτο τρίμηνο από 1% το δεύτερο τρίμηνο, και της Ιταλίας όπου η ανεργία υποχώρησε οριακά στο 11,8% τον Σεπτέμβριο, αναδεικνύουν την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων από την ΕΚΤ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή