Αυξημένες προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από Fed τον Δεκέμβριο

Αυξημένες προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από Fed τον Δεκέμβριο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο (0,0%-0,25%) στη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου. Στην επίσημη ανακοίνωση που ακολούθησε τη λήξη της συνεδρίασης, η Fed αναγνώρισε την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης και των καθαρών εξαγωγών, ενώ σημείωσε ότι η καταναλωτική δαπάνη και οι επενδύσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Εντούτοις, το γενικότερο ύφος της ανακοίνωσης ήταν σαφώς πιο επιθετικό σε σχέση με αυτό της προηγούμενης συνεδρίασης, στις 17 Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη (και τελευταία για το τρέχον έτος) συνεδρίαση στις 15-16 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα δεν ανέφερε –σε αντίθεση με την ανακοίνωση Σεπτεμβρίου– τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ από τις πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις. Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο υπό την προϋπόθεση αξιολόγησης συγκεκριμένων οικονομικών δεδομένων.

Τα στοιχεία για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο στο 1,5% ετησίως, από 3,9% το προηγούμενο τρίμηνο, δεν δημιουργούν πιθανότητα ανησυχίας στη Fed. Οπως έδειξαν τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών, η υποχώρηση αυτή οφειλόταν κυρίως στις μεταβολές των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, που περιόρισαν την οικονομική δραστηριότητα κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε ισχυρή (+3,2%). Οι αυξημένες προσδοκίες για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο επηρέασαν αρνητικά τα ομόλογα των ΗΠΑ, με τις αντίστοιχες αποδόσεις να ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή). Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ κέρδισε έδαφος.

Η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε την Τετάρτη λίγο μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Fed σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 1,09 για πρώτη φορά τους τελευταίους δυόμισι μήνες πριν ανακάμψει την Παρασκευή πάνω από το 1,10 βρίσκοντας στήριξη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που έδειξαν ότι διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο σε μηδενικά επίπεδα από -0,1% ετησίως τον Σεπτέμβριο. Παρά την προσπάθεια ενίσχυσης, η αντίστοιχη ισοτιμία παρέμεινε χαμηλότερα από επίπεδα κοντά στο 1,150 που είδαμε πριν από δύο εβδομάδες, περίπου, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο μέσω πιθανών αλλαγών του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή