Ανοδος κινεζικών αγορών λόγω… δεύτερου παιδιού

Ανοδος κινεζικών αγορών λόγω… δεύτερου παιδιού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Πεκίνου να εγκαταλείψει την πολιτική του ενός παιδιού και να επιτρέψει σε όλα τα ζευγάρια να αποκτήσουν και δεύτερο προκαλεί διχογνωμία μεταξύ οικονομικών αναλυτών ως προς το κατά πόσον θα συνεισφέρει στην τόνωση της κινεζικής οικονομίας. Πλειοψηφούν οι οικονομολόγοι που εκτιμούν πως θα αργήσει ο όποιος ευεργετικός αντίκτυπος από μια αύξηση των γεννήσεων και αμφισβητούν ακόμη και το πόσο σημαντική θα είναι αυτή. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι αισιόδοξοι, που προβλέπουν τόνωση της κατανάλωσης και σε αυτούς φαίνεται πως συγκαταλέγονται οι επενδυτές καθώς οδήγησαν στα ύψη τις μετοχές των βιομηχανιών παιχνιδιών και βρεφικών ειδών.

Ετσι η πρώτη ευεργετική συνέπεια από την αλλαγή πολιτικής γεννήσεων στην Κίνα είναι η ανάκαμψη των κινεζικών χρηματιστηρίων σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εταιρείες παρασκευής έτοιμων βρεφικών τροφών, με την Beingmate Baby & Child Food Co. να σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτρεπόμενη άνοδο του 10%, ενώ η μετοχή της εταιρείας Goodbaby International Holdings, που κατασκευάζει καροτσάκια για μωρά, σημείωσε άνοδο πάνω από 5%. Ομοίως η Hengan International, που παράγει βρεφικές πάνες, έκλεισε με κέρδη 2%.

Στους αισιόδοξους, που διαβλέπουν επιχειρηματικές ευκαιρίες από μια υποθετική αύξηση των γεννήσεων, ανήκει και η ελβετική τράπεζα Credit Suisse που προεξοφλεί από τρία ως έξι εκατομμύρια επιπλέον γεννήσεις κάθε χρόνο, ένα ποσοστό αύξησης από 17% έως 33%. Βάσει της εκτίμησής της ότι η ανατροφή ενός παιδιού κοστίζει περίπου 40.000 γουάν ετησίως, ποσό αντίστοιχο των 5.750 ευρώ, προεξοφλεί ότι στα τέλη του 2017 θα σημειωθεί αύξηση της κατανάλωσης από 120 έως 240 δισ. γουάν ετησίως, δηλαδή από 17,25 έως 34,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αν επαληθευτεί η εκτίμηση αυτή, θα πρόκειται για αύξηση από 4% έως 6% των λιανικών πωλήσεων.

Στρεβλώσεις

Οικονομολόγοι που επικροτούν την απόφαση του Πεκίνου να άρει την πολιτική του ενός παιδιού προσβλέπουν σε αύξηση της κατανάλωσης μεσοπρόθεσμα. Η Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα και αναμένεται πως μέχρι τα μέσα του αιώνα ένας στους τρεις Κινέζους θα είναι άνω των 60 ετών. Πέραν των αυτονόητων συνεπειών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις καταναλωτές όσο οι νέοι.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματολογία όσων επιμένουν πως η αλλαγή ήρθε πολύ αργά, ο Τζον Σίλβια, γενικός διευθυντής της Wells Fargo Securities LLC, εκτιμά πως «δεν είναι αργά επειδή η Κίνα δεν είναι μια οικονομία σε στασιμότητα όπως η Ιαπωνία, στην οποία δεν αυξάνεται ο πληθυσμός, ούτε μοιάζει με την Ιταλία ή την Ελλάδα». Ο ίδιος προεξοφλεί πως οι ευεργετικές συνέπειες από τη χαλάρωση στην πολιτική γεννήσεων θα γίνουν αισθητές στο εγγύς μέλλον, σε ένα χρονικό διάστημα από πέντε έως 20 έτη.

Η χαλάρωση δεν αποκλείεται να επιφέρει σταδιακά αποθέρμανση στην κινεζική αγορά στέγης. Η πολιτική του ενός παιδιού οδήγησε την Κίνα σε μεγάλες δημογραφικές στρεβλώσεις, καθώς οι παραδοσιακές οικογένειες προτιμούσαν τα αγόρια και κατέφευγαν σε εκτρώσεις όταν επρόκειτο για κορίτσια. Ετσι σήμερα αντιστοιχούν 117 άνδρες σε κάθε 100 γυναίκες. Η δυσαναλογία εξώθησε τους νέους άνδρες να αγοράζουν σπίτια για να έχουν καλύτερες προοπτικές, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές των κατοικιών έως και κατά 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή