Το παιχνίδι «νομισματικού τένις» μεταξύ Fed και ΕΚΤ

Το παιχνίδι «νομισματικού τένις» μεταξύ Fed και ΕΚΤ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λήξη του 2015 θα βρει τον Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και την ομόλογό του Τζάνετ Γέλεν, πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, να επηρεάζει ο ένας τις αποφάσεις του άλλου. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται ορισμένοι οικονομολόγοι μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρός της δεσμεύτηκε για νέες πρωτοβουλίες τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο. Εν τω μεταξύ, αυτός ο μήνας ήδη είναι κομβικός για όσους επενδυτές διερωτώνται εάν η Τζάνετ Γέλεν θα λάβει απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου πρώτη φορά μετά το 2006.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι η κατάληξη της χρονιάς, ο τελευταίος, δηλαδή μήνας, ο οποίος συνήθως έχει ηπιότερους ρυθμούς και σκέψεις για διακοπές, θα γίνει το σκηνικό για δύο από τις σημαντικότερες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής του 2015. Οι επιπτώσεις θα είναι μείζονες για νομίσματα, μετοχές και ομόλογα σε όλο τον κόσμο. Η έκβαση των διεργασιών είτε θα είναι ένας από καιρό αναμενόμενος διαχωρισμός της διατλαντικής πολιτικής είτε μια ενιαία παράταση των προγραμμάτων φθηνού χρήματος. Βασικός παράγοντας για τους επενδυτές, οι οποίοι προσπαθούν να διαβλέψουν το αποτέλεσμα, είναι η ζώνη διακύμανσης της ισοτιμίας ευρώ προς λοιπά ισχυρά νομίσματα. «Υπάρχει ένα παιχνίδι νομισματικού τένις μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ και θα συνεχιστεί αδιάλειπτα για αρκετό καιρό», επισημαίνει ο Νικ Κούνης, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΒΝ Amro στο Αμστερνταμ. «Το μήνυμα, που προσφάτως διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διά στόματος του προέδρου της Μάριο Ντράγκι, καθιστά λιγότερο πιθανό να αυξήσει και η Fed τα επιτόκιά της, καθώς ωθείται ανοδικά προς το ευρώ το δολάριο και σκληραίνουν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στις ΗΠΑ», εκτιμά ο Κρίσνα Γκούχα, αντιπρόεδρος της Evercore ISI στην Ουάσιγκτον.

Αντιθέτως, εάν τα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίσουν με τους επενδυτές να εκδηλώνουν ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον, χάρις στις δηλώσεις Ντράγκι για νέα κινητοποίηση, ώστε να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, τότε «θα δημιουργηθεί προπέτασμα καπνού κατά κάποιον τρόπο για την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, οπότε να προχωρήσει και αυτή στην πρώτη αύξηση επιτοκίων», παρατηρεί ο Στιβ Μπάροου, υπεύθυνος στρατηγικής στη Standard Bank Group στο Λονδίνο. Αυτό θα σηματοδοτήσει και μια νέα εποχή, καθώς δύο από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα τείνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

«Γνωρίζουμε πλέον ότι οι νομισματικές τάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης απέκλιναν για κάποιο διάστημα, αλλά, εάν κινηθούν ως δύο πόλοι αντίθετα μέσα στον ίδιο μήνα, η απόκλιση αυτή θα ενταθεί», υπογραμμίζει ο κ. Μπάροου. «Πιθανώς σε μία τέτοια προοπτική και η ισοτιμία ευρώ προς δολάριο να οδηγηθεί σε νέα χαμηλά επίπεδα».

Η πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είχε αναφερθεί στις χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα εξελίξεις, όταν επέλεξε να μην προβεί σε αύξηση επιτοκίων πρώτη φορά μετά το 2006. Εκτοτε, ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, και ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλι, έχουν δηλώσει πως παραμένει πιθανή μια αύξηση εντός του τρέχοντος έτους υπό την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς εξελίξεις δεν θα θέσουν εν αμφιβόλω τις προβλέψεις περί υψηλότερου πληθωρισμού.

Ενδεχομένως ό,τι κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην είναι κρίσιμο για τη Fed, δεδομένου ότι μία άνοδος στις τιμές των μετοχών θα αντισταθμίσει την ενίσχυση του δολαρίου, σύμφωνα με τον Νιλ Ντιούτα, επικεφαλής του τμήματος ερευνών αμερικανικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Renaissance Macro Research στη Νέα Υόρκη. «Η συνεδρίαση της ΕΚΤ ελάχιστο ρόλο διαδραματίζει στο πώς σκεφτόμαστε για τα επιτόκια δολαρίου ή για την οικονομική πολιτική εν γένει», διευκρίνισε.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια νομισματική πολιτική. Εάν τα στελέχη της αρχίσουν να υπαινίσσονται ότι θα αναβάλουν την αύξηση των επιτοκίων και τη μετακινήσουν προς το 2016, τότε θα συμβεί το εξής: το ευρώ πιθανολογείται πως θα αρχίσει να ενισχύεται προς το δολάριο, υποχρεώνοντας την ΕΚΤ να γίνει ακόμα επιθετικότερη με το να διαμορφώσει σε ακόμα πιο αρνητικό έδαφος το επιτόκιο overnight στις τραπεζικές καταθέσεις, όπως παρατηρούν εν κατακλείδι αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT