Την ευρωπαϊκή πρώην θυγατρική της εξαγόρασε η Visa

Την ευρωπαϊκή πρώην θυγατρική της εξαγόρασε η Visa

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαγορά της πρώην θυγατρικής του στην Ευρώπη, Visa Europe, προχωρεί ο όμιλος Visa Inc. αντί 23,3 δισ. δολαρίων. Με την εξαγορά αυτή ο μεγαλύτερος όμιλος έκδοσης πιστωτικών καρτών του κόσμου θα περικόψει το κόστος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα αυξήσει τις προμήθειες που λαμβάνει στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πιστωτικών καρτών του κόσμου, την ευρωπαϊκή. Το τίμημα, το οποίο καταβάλλει, είναι υψηλότερο από εκείνο το οποίο πολλοί ανέμεναν. Παρά ταύτα, η συμφωνία θέτει τέλος σε μία παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας για τη στρατηγική της εταιρείας.

Η Visa Inc. και η Visa Europe, ένας συνεταιρισμός από ευρωπαϊκές τράπεζες με περισσότερα από 500 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες, ανήκαν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ελεγχόμενο από τράπεζες έως το 2007. Οι περισσότερες από τις επιμέρους μονάδες συγχωνεύθηκαν για να συγκροτήσουν τη Visa Ιnc., η οποία το 2008 εισήχθη στο χρηματιστήριο. Ωστόσο η ευρωπαϊκή Visa Europe παρέμεινε αυτόνομη. Με τα νέα σημερινά δεδομένα όλα τα δίκτυα συνενώνονται κάτω από μία και μόνη στέγη, εδραιώνοντας περαιτέρω την πρωτοκαθεδρία της Visa Inc. από την πλησιέστερη ανταγωνίστριά της, τη MasterCard.

Mε κριτήριο την αξία των πληρωμών των καταναλωτών, η Visa Europe διατηρεί το 52,2% της ευρωπαϊκής αγοράς πιστωτικών καρτών με τα στοιχεία του 2013. Εκτιμάται ότι από τη συμφωνία θα ωφεληθούν περισσότερες από 3.000 τράπεζες. Η πιο κερδισμένη φαίνεται πως θα είναι η βρετανική Barclays. Τα σχετικά αναφέρει η αναλύτρια της Bernstein, Τσιραντάν Μπαρού, η οποία επισήμανε πως το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα είναι και το πιο δραστήριο στο δίκτυο της Visa Europe. Σε ανακοίνωσή της η Barclays τόνισε ότι προσβλέπει σε μετά φόρους κέρδη σχεδόν 400 εκατ. στερλινών (619 εκατ. δολαρίων) το προσεχές έτος, αφότου δηλαδή η συμφωνία εξαγοράς ολοκληρωθεί. Η Visa Inc. δήλωσε, τέλος, πως αποσκοπεί μέσω της συμφωνίας σε εξοικονόμηση 200 εκατ. δολαρίων το 2020, η οποία θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από την ενοποίηση τεχνολογικών συστημάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή