Λιγότερα πρόστιμα, περισσότερα κέρδη για την HSBC

Λιγότερα πρόστιμα, περισσότερα κέρδη για την HSBC

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις περικοπές κόστους και τη μείωση των δικαστικών δαπανών αποδίδεται η αύξηση καθαρών κερδών κατά 52% που ανακοίνωσε η HSBC για το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. «Τα πρόστιμα “αποχωρούν” από το προσκήνιο και οι δαπάνες είναι λιγότερες – αυτή είναι η ιστορία που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο σήμερα», δήλωσε ο Πίτερ Χαν της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Κας στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων BBC. Παρά την αύξηση των κερδών προ φόρων στα 5,23 δισ. δολάρια ή 4,74 δισ. ευρώ το τρίμηνο που έληξε τέλη Σεπτεμβρίου, τα έσοδα του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού μειώθηκαν κατά 4% και διαμορφώθηκαν στα 15,1 δισ. δολάρια ή 13,69 δισ. ευρώ. Η πτώση αυτή πηγάζει από την υποχώρηση της δραστηριότητας στις μονάδες λιανικής τραπεζικής, διαχείρισης πλούτου και επενδυτικής τραπεζικής.

Στις αρχές του έτους, η HSBC είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζει τον προσανατολισμό των βασικών δραστηριοτήτων της από το Λονδίνο στην Ασία, αλλά οι ρυθμοί εφαρμογής του σχεδίου αυτού επιβραδύνθηκαν εξαιτίας της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Βασικός στόχος της HSBC είναι η ανακατανομή περιουσιακών στοιχείων 150 δισ. δολαρίων με προσανατολισμό την Ασία, αλλά μέχρι σήμερα έχει ανακατανείμει μόνον 5 δισ. δολάρια. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Στιούαρτ Γκάλιβερ, στο χειρότερο σενάριο αυτά τα κεφάλαια μπορούν να επιστραφούν στους μετόχους. Τον Ιούνιο η HSBC ανακοίνωσε την περικοπή σχεδόν 50.000 θέσεων εργασίας έως το 2017 από 258.000 θέσεις που ίσχυαν τέλη του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή