Σε περικοπές κρατικών δαπανών προχωράει η Σαουδική Αραβία

Σε περικοπές κρατικών δαπανών προχωράει η Σαουδική Αραβία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπηρεσία που θα επικεντρώνεται στις περικοπές των δημοσίων δαπανών δημιουργεί η Σαουδική Αραβία, καθώς η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 2009 λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Τα αποθέματα του κράτους υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο στο χαμηλό τριετίας, καθώς ρευστοποιούνται περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, ο οποίος εκτιμάται πως θα παρουσιάσει έλλειμμα 19,4% το 2016, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε τη δανειοληπτική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας από ΑΑ- σε Α+ με αρνητική προοπτική, καθώς τα κρατικά έσοδα έχουν πληγεί από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από 50% από τον Αύγουστο του 2014. Η παραγωγή και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου καλύπτουν το 80% του προϋπολογισμού.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι του Ριάντ δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά αυτό θα αλλάξει αναγκαστικά στο εγγύς μέλλον. Σημειωτέον ότι όταν ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν ανέλαβε πρώτη φορά τα ηνία της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 παραχώρησε μισθούς-μπόνους διμήνου στο πλαίσιο πακέτου που κόστισε στο κράτος συνολικά 30 δισ. δολάρια, ή 27,21 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2015, η Σαουδική Αραβία δρομολόγησε πρόσθετες δαπάνες 49,3 δισ. δολαρίων ή 44,72 δισ. ευρώ σε νέα προγράμματα, οι οποίες ενσωματώθηκαν σε συνολικές δαπάνες 229,3 δισ. δολαρίων ή 208,03 δισ. ευρώ. Τα υπουργεία που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις περικοπές της νέας υπηρεσίας είναι της στέγασης, των δήμων, της εργασίας, της υγείας, των μεταφορών και της εκπαίδευσης.

Αν και το δημόσιο χρέος της Σαουδικής Αραβίας κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα όλου του κόσμου, καθώς είναι κάτω από το 2% του ΑΕΠ, τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν. Επιπροσθέτως, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να χρηματοδοτείται σταθερά με τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων του κράτους από τη Νομισματική Αρχή. Τον Σεπτέμβριο, τα αποθέματα του κράτους σε ξένα περιουσιακά στοιχεία συνέχισαν να συρρικνώνονται επί όγδοο συναπτό μήνα και να υποχωρούν κατά 23 δισ. δολάρια. Μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη είναι πως η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομισματικής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή