Κινεζική στήριξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Κινεζική στήριξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρωγός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποδεικνύεται το Πεκίνο, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άρχισε να πουλάει γερμανικά ομόλογα από την έναρξη του προγράμματος τον Μάρτιο. Αντλεί, έτσι, κέρδη και ταυτοχρόνως διευκολύνει τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να αγοράσουν ομόλογα συνολικής αξίας 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για μια περίπτωση σύγκλισης των συμφερόντων της ΕΚΤ και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, όπως διαπιστώνει ο οικονομολόγος Εσβάρ Πρασάντ, πρώην στέλεχος μονάδας του ΔΝΤ για θέματα Κίνας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλείται πηγές των κεντρικών τραπεζών Κίνας και Ευρώπης, η υπηρεσία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας που διαχειρίζεται τα διαθέσιμά της, πουλάει γερμανικά ομόλογα από την αρχή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Διαλύεται, έτσι, η αβεβαιότητα που περιέβαλε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ως προς τη δυνατότητα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, να βρει αρκετά γερμανικά ομόλογα και να τα αγοράσει. Στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει σχεδιασθεί αρχικά για να φτάσει το 1,1 τρισ. ευρώ, η Bundesbank πρέπει να αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα αξίας 10 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως υποβαθμίσει τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζει η γερμανική κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, ο στόχος των ομολόγων ύψους 10 δισ. ευρώ μηνιαίως είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι το γερμανικό κράτος εκδίδει περιορισμένα επίπεδα χρέους. Σύμφωνα, πάντα, με τις πηγές των FT, η γερμανική κεντρική τράπεζα κυριολεκτικά αναζητεί σε όλο τον κόσμο επενδυτές που ενδιαφέρονται να πουλήσουν τα ομόλογά τους. Μεταξύ άλλων ήρθε σε επαφή και με την αρμόδια υπηρεσία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, που στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει κέρδη στο χαρτοφυλάκιό της, έσπευσε να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές των γερμανικών ομολόγων.

Δεδομένου ότι το Πεκίνο εκτιμάται πως κατέχει ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ, η πρόθεσή του να πουλήσει πολλά από αυτά μπορεί να διευκολύνει την ΕΚΤ σε περίπτωση μεγάλης επιβράδυνσης των αναδυόμενων αγορών ικανής να κλονίσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να εξωθήσει την τράπεζα σε μια θεαματική επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η προοπτική αυτή είναι ορατή στο εγγύς μέλλον, καθώς τον Δεκέμβριο η τράπεζα αναμένεται να επανεκτιμήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων υπό το πρίσμα της επιβράδυνσης. Είναι, έτσι, πιθανόν να το αναβαθμίσει, επεκτείνοντας τη χρονική διάρκεια των μηνιαίων αγορών ομολόγων πέραν του Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους. Εναλλακτικώς μπορεί να αυξήσει τον όγκο των μηνιαίων αγορών ομολόγων από το υφιστάμενο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ ή να διευρύνει το φάσμα των τίτλων που θα αγοράζει.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου, η τιμή τους είναι πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω σε περίπτωση διεύρυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Στην περίπτωση αυτή, όμως, τα κέρδη του Πεκίνου θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν αν μεσολαβήσει ουσιαστική υποτίμηση του ευρώ. Συνολικά τους τελευταίους 12 μήνες το ευρώ έχει διολισθήσει 13% έναντι του δολαρίου και θα αποδυναμωθεί περαιτέρω σε περίπτωση διεύρυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Παραμένει, άλλωστε, ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει η αμερικανική Federal Reserve πριν από το τέλος του έτους την πρώτη αύξηση των επιτοκίων έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία και να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου.

Τους τελευταίους μήνες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει καταφύγει στα διαθέσιμα της χώρας για να στηρίξει την ισοτιμία του γουάν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, έχει πουλήσει πολλά ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Η επιβράδυνση της οικονομίας της, άλλωστε, έχει προκαλέσει μεγάλη εκροή ξένων κεφαλαίων από τη χώρα. Τα διαθέσιμα της Κίνας έχουν μειωθεί από τα 4 τρισ. δολάρια, στα οποία ανέρχονταν τον Ιούνιο του περασμένου έτους, σε 3,5 τρισ. δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή