Με νέα υποβάθμιση απειλείται η Σ. Αραβία

Με νέα υποβάθμιση απειλείται η Σ. Αραβία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών υποχώρησε χθες το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας κλείνοντας με απώλειες 1,6%, όταν η Bank of America Merrill Lynch προειδοποίησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του βασιλείου. Εχει προηγηθεί η απόφαση της S&P να υποβαθμίσει το χρέος του Ριάντ κατά μία βαθμίδα στο Α+ με αρνητική προοπτική, επικαλούμενη την πτώση της τιμής του πετρελαίου δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να μην κατορθώσει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Οπως επισήμανε ο Μουχαμάντ Σαμπίρ, στέλεχος της Rasmala Investment Bank του Ντουμπάι, οι επενδυτές «δεν έχουν σαφή εικόνα περί του πώς θα είναι ο προϋπολογισμός και δεν τους καθησυχάζει η ηγεσία του βασιλείου». Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του Ριάντ ανέφεραν στο Bloomberg ότι ο οίκος των Σαούντ έχει αναθέσει σε ειδική ομάδα εργασίας την εποπτεία των δαπανών. Εκτιμούν πως θα μειωθούν άμεσα οι δαπάνες για την υγεία, τις περιφέρειες της χώρας, την εργασία, την παιδεία και τις μεταφορές, και το πλήγμα ενδέχεται να είναι άμεσο καθώς οι δημόσιες δαπάνες είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή