«Βασίλισσα» φορολογικών παραδείσων παγκοσμίως παραμένει η Ελβετία

«Βασίλισσα» φορολογικών παραδείσων παγκοσμίως παραμένει η Ελβετία

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τρίτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη φορολογική αδιαφάνεια καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, δηλαδή εμφανίζουν χειρότερη εικόνα από γνωστούς φορολογικούς παραδείσους όπως οι νήσοι Κέιμαν και η Σιγκαπούρη, καθώς δεν έχουν συστρατευθεί στην παγκόσμια προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα πρωτεία στην αδιαφάνεια εξακολουθεί, βέβαια, να διατηρεί η Ελβετία. Οι υφιστάμενες διεθνείς πιέσεις έχουν αρχίσει να θέτουν όρια στο πατροπαράδοτο τραπεζικό της απόρρητο, αλλά η χώρα παραμένει ο «πατριάρχης» των μυστικών φορολογικών παραδείσων όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί στη σχετική έκθεσή του το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης. Tο εν λόγω δίκτυο, που βαθμολογεί τις χώρες με δείκτες βάσει της αδιαφάνειάς τους αλλά και του μεγέθους του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος κατατάσσει την Ελλάδα στην 85η θέση παγκοσμίως. Ωστόσο, ανάμεσα στις 10 πλέον αδιαφανείς και συγκεκριμένα στην όγδοη θέση βρίσκεται η Γερμανία που, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, προβάλλει εμπόδια στην ευρύτερη δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών.

Τόσο οι ΗΠΑ, όμως, όσο και το Χονγκ Κονγκ, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, βρίσκονται τώρα σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση του 2013, όταν οι μεν ΗΠΑ βρίσκονταν στην έκτη θέση, το δε Χονγκ Κονγκ στην τρίτη. Σύμφωνα μάλιστα με το δίκτυο φορολογικής δικαιοσύνης, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αποτελεί πηγή ανησυχίας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα επειδή δεν προσφέρει παρά ελάχιστη ενημέρωση σε άλλες χώρες και αρνείται να συμμορφωθεί με τα πρότυπα ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ. Οπως επισημαίνει το δίκτυο, οι ΗΠΑ υπήρξαν πρωτοπόρες στη θέσπιση δικού τους συστήματος παροχής δεδομένων, με το οποίο υποχρέωσαν τις τράπεζες ανά τον κόσμο και το ελβετικό τραπεζικό σύστημα να ενημερώνει σχετικά με τους λογαριασμούς Αμερικανών πολιτών.

Δεν έχουν, ωστόσο, ενδιαφερθεί για το ότι η αμερικανική οικονομία προσελκύει τεράστια κεφάλαια και πλούτο κάθε είδους σε συνθήκες μυστικότητας που ευνοούν τη φοροδιαφυγή. Ως εκ τούτου, το δίκτυο εκφράζει ανησυχία ότι οι ΗΠΑ δημιουργούν μεγάλο κενό στη διεθνή προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος χρήματος και γενικότερα του οικονομικού εγκλήματος. Σε ό,τι αφορά την Ελβετία, το δίκτυο υπογραμμίζει πως δεσμεύθηκε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ αλλά μόνον από το 2018 και μετά, εν ολίγοις πολύ αργότερα από πολλές άλλες χώρες. Εχει, άλλωστε, καταστήσει σαφές πως θα είναι επιλεκτική ως προς τις χώρες με τις οποίες θα ανταλλάσσει πληροφορίες. Εμφανίζει, έτσι, πολύ χειρότερη εικόνα από το Λουξεμβούργο που το 2013 είχε χαρακτηρισθεί από το δίκτυο «άστρο του χρηματοπιστωτικού απορρήτου στο εσωτερικό της Ευρώπης» επειδή το Δουκάτο είχε από κοινού με την Ελβετία προσπαθήσει να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ε.Ε. για διαφάνεια. Τώρα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν σημειώσει πρόοδο στη φορολογική διαφάνεια αλλά δεν έχει βελτιώσει καθόλου τη σκανδαλώδη φορολογική του νομοθεσία.

Κι αν εκ πρώτης όψεως προκαλεί έκπληξη η παρουσία της Γερμανίας στην όγδοη θέση, το δίκτυο υπογραμμίζει πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης αποτελεί φορολογικό παράδεισο για παράνομες ροές κεφαλαίων που καταλήγουν στο έδαφός της προερχόμενα από όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Μάρκους Μέιντζερ την οποία επικαλείται το δίκτυο, το 2013 ανερχόταν σε 2,5 με 3 τρισ. ευρώ η αξία τίτλων που διατηρούσαν αλλοδαποί στη Γερμανία χωρίς να υπόκεινται σε φορολογία. Δεν εκπλήττει, αντιθέτως, το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ εμφανίζεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των φορολογικά αδιαφανών χωρών. Αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για το δίκτυο καθώς δεν έχει υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή ενημέρωσης μεταξύ χωρών και δεν δείχνει καμία διάθεση να συνεργασθεί με άλλες χώρες.

Οπως επισημαίνει το δίκτυο, ο έλεγχος που ασκεί η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ το έχει περιφρουρήσει από κάθε διεθνή προσπάθεια για διαφάνεια και κατά συνέπεια εξακολουθεί να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για επενδυτικά σχήματα μέσα από τα οποία συγκαλύπτονται ορισμένες από τις χειρότερες εγκληματικές δραστηριότητες στον κόσμο. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζει και η Σιγκαπούρη που δεν δείχνει καμία διάθεση για συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες αλλά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από το Χονγκ Κονγκ ως προς το ότι επιδιώκει την επιβολή της δικής της νομοθεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή