To πάθημα της Lehman Brothers δεν έγινε μάθημα…

To πάθημα της Lehman Brothers δεν έγινε μάθημα…

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διεθνείς πιστωτικοί κολοσσοί ακόμα δεν είναι σε θέση να διαλυθούν και να εκκαθαριστούν με έναν συντεταγμένο τρόπο σε διασυνοριακό επίπεδο, παρά το ότι έχουν δρομολογηθεί σχετικές διεθνείς πρωτοβουλίες μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Κι ο τρόπος για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο αποτελεί έναν από τους μείζονες στόχους του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), το οποίο επέχει θέση διεθνούς ρυθμιστικής αρχής και το εποπτεύει ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. Τα κράτη χρειάζεται, βάσει των διεθνών τους δεσμεύσεων, να ενεργοποιήσουν αναλυτικούς νομοθετικούς κανόνες, οι οποίοι να αναγνωρίζουν αποφάσεις άλλων χωρών για την εξυγίανση τραπεζών, όπως ανέφερε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αλλα πεδία, στα οποία παραμένουν εμπόδια στη διαδικασία διασυνοριακής εξυγίανσης, αφορούν τoυς κανόνες εσωτερικής διάσωσης της τράπεζας, ώστε να επωμιστούν τις ζημίες πιστωτές και μέτοχοι. «Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της Διαδικασίας Αξιολόγησης της Δυνατότητας Εξυγίανσης Τραπεζών με τη συμμετοχή των επιμέρους εθνικών αρχών, όπου υπάγονται συστημικές τράπεζες παγκοσμίου βεληνεκούς, δείχνουν πως κι άλλα πρέπει να γίνουν, προτού φθάσουμε στο σημείο να ισχυριστούμε πως οι εν λόγω μονάδες μπορούν να εξυγιανθούν» τόνισε ο Eλκε Κένιγκ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωζώνης και της Διοικούσας Επιτροπής Τραπεζικής Εξυγίανσης του FSB.

Η «Ομάδα των Eίκοσι» ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου (G20) είχε αναθέσει στο FSB να διασφαλίσει πως δεν πρόκειται να επαναληφθούν όσα συνέβησαν το 2008 με τη διάσωση τραπεζών, χρησιμοποιώντας χρήματα των φορολογουμένων. Μεταξύ των προδιαγραφών που προβλέπει τo FSB είναι επιπλέον κεφάλαια για την αντιμετώπιση κρίσεων και επιπρόσθετα μέτρα για τη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών.

Πάντως, έχει αναθεωρήσει τον κατάλογο των 30 μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα νέα δεδομένα έδωσε χθες στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβάνοντας στις συστημικά σημαντικές τράπεζες του κόσμου και τον κινεζικό κολοσσό China Construction Bank. Στον ενημερωμένο κατάλογο δεν υπήρχε η ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ενώ έχει υποβαθμιστεί το βρετανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Royal Bank of Scotland Group. Ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την εν συνόλω δυνατότητα απορρόφησης ζημιών των 30 συστημικών τραπεζών του κόσμου τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνέταξε και μία σειρά συστάσεων για την κατάρτιση νομοθετικών κανόνων, ώστε να καθίσταται εφικτή η διάλυση και εκκαθάριση των τραπεζών. Οι συστάσεις του έρχονται ως απόρροια της μακράς διαβούλευσης μεταξύ των αρμοδίων αξιωματούχων από το 2014 και μετά. Συν τοις άλλοις, έδωσε συμβουλές σχετικά με το μοίρασμα πληροφοριών μεταξύ εποπτικών αρχών χωρών, στις οποίες οι συστημικά σημαντικές τράπεζες έχουν παρουσία. Ενα ακόμα θέμα, το οποίο απασχολεί το Συμβούλιο, έχει να κάνει με τον σχολιασμό των προτάσεών του για την προσωρινή χρηματοδότηση των υπό διάλυση τραπεζών και τη λειτουργική συνέχειά τους. Σχολιασμό έχει ζητήσει το Σώμα και για ενδεχόμενες αποτελεσματικές στρατηγικές εξυγίανσης, οι οποίες να μπορούν να εφαρμοστούν επί των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων του κόσμου. «Η συνολική διαβούλευση και οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές θα προσφέρουν ένα είδος έμπρακτου προσανατολισμού, όπου εντοπίζουμε εναπομείναντα εμπόδια για τη δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να εξυγιανθούν» υπογράμμισε εν κατακλείδι ο κ. Κένιγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή