Ντράγκι κατά Βερολίνου για τις καταθέσεις

Ντράγκι κατά Βερολίνου για τις καταθέσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανή έστω και διακριτική κριτική στη Γερμανία άσκησε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι οι καταθέσεις πρέπει να είναι εξίσου ασφαλείς σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και οι καταθέτες να έχουν την ίδια προστασία σε περίπτωση πτώχευσης τράπεζας, αδιακρίτως της χώρας-μέλους στην οποία βρίσκεται αυτή.

Σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης έτους από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανέλαβε την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε το αίτημα για ενιαίο μηχανισμό ασφάλισης καταθέσεων ασκώντας πίεση στη Γερμανία που επιδιώκει να αποφύγει οποιαδήποτε ευθύνη για ζημίες τραπεζών άλλων χωρών και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχετικές συνομιλίες. Προειδοποίησε μάλιστα πως αν δεν θεσπισθεί ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, θα πρόκειται για επανάληψη του λάθους που έγινε κατά τη γέννηση του ευρώ και το κατέστησε ευάλωτο, όπως φάνηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «αυταπάτη» την πεποίθηση που επικρατούσε τα πρώτα χρόνια της νομισματικής ένωσης πως η ένωση ήταν πλήρης, ενώ «μπορεί να υπάρξει ενιαίο νόμισμα μόνον όταν υπάρχει ενιαίο τραπεζικό σύστημα».

Υπενθύμισε πως η ιδέα της τραπεζικής ένωσης βασίζεται σε τρεις πυλώνες, τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό που δρομολογήθηκε πρώτος από το 2012, τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών και το ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων. Σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα που δόθηκε στον εποπτικό μηχανισμό, διευκρίνισε πως την υπαγόρευσε το γεγονός ότι η ύπαρξή του αποτελεί προϋπόθεση για τη θέσπιση των δύο άλλων πυλώνων της τραπεζικής ένωσης.

Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, τόνισε ο κ. Ντράγκι, είναι εξίσου σημαντικός και για την ύπαρξη ακόμη μιας κεντρικής κατάκτησης της Ε.Ε., της ενιαίας αγοράς. Υπενθύμισε, τέλος, ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνον να γίνουν οι τράπεζες ασφαλείς αλλά να «γίνουν ασφαλείς ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πόρους και να τους χρησιμοποιούν για να χρηματοδοτούν την καινοτομία, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη». Τόνισε, άλλωστε, την ανάγκη να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις επικαλούμενος το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η αβεβαιότητα από μια παρατεταμένη περίοδο αλλαγών. «Διασαφηνίζουμε τι θέλουμε να αλλάξουμε, ορίζουμε το χρονοδιάγραμμα για να το κάνουμε και απλώς το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νέα πρόταση Ντάισελμπλουμ

Την ίδια στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι ζητούσε επίμονα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επανέφερε την πρόταση των πέντε προέδρων για ένα άλλο σχέδιο ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης, τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα αναλάβει την αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών και θα αποφασίζει σχετικά. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα συμβουλευτικό σώμα για τους προϋπολογισμούς πολύ πιο ανεξάρτητο από όσο προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σχολιάζοντας την πρόταση που παρουσίασε τον περασμένο μήνα η Κομισιόν, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι αφορά ένα συμβουλευτικό σώμα στους κόλπους της με περιορισμένες αρμοδιότητες. Προσέθεσε πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής του είδους που υπάρχει σε εθνικό επίπεδο. Διευκρίνισε πως ο ίδιος θα ήθελε έναν εξωτερικό φορέα για να λέει «κοιτάξτε, παιδιά, έχετε βγει από τον δρόμο… Κάτι τέτοιο θα μας βοηθούσε πολύ, όπως μας βοηθάει σε εθνικό επίπεδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή