Χιλιάδες απολύσεις από μεγάλες τράπεζες για στήριξη των κερδών

Χιλιάδες απολύσεις από μεγάλες τράπεζες για στήριξη των κερδών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χιλιάδες απολύσεις προχωρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να αποκαταστήσουν την κερδοφορία τους, να καλύψουν νομικές δαπάνες από μια σειρά σκανδάλων και να αντεπεξέλθουν σε αυστηρότερους κανόνες για τη λειτουργία τους. Λίγες ημέρες αφού η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank ανακοίνωσε την περικοπή 26.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2018, η βρετανική Standard Chartered και η ελβετική Credit Suisse σχεδιάζουν την περικοπή 15.000 και 5.600 θέσεων εργασίας, αντίστοιχα.

Από το Λονδίνο, η Standard Chartered ανακοίνωσε ζημίες 139 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο αντί κερδών 1,5 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μια λύση για την ενίσχυση της θέσης της είναι η αναζήτηση νέων κεφαλαίων 5,1 δισ. δολαρίων και η μη χορήγηση μερίσματος. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος, Μπιλ Γουίντερς, είπε πως θα εξοικονομηθούν 700 εκατ. δολάρια από τη μείωση του προσωπικού κατά 17% μέχρι το 2018. Η τιμή της μετοχής της Standard Chartered υποχώρησε έως και 11,3%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2012. Σε δεινή θέση βρίσκονται και άλλοι τραπεζικοί κολοσσοί της Ευρώπης, ενώ αρνητικό ρόλο ως προς την επιδείνωση των δραστηριοτήτων τους παίζει η επιβράδυνση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών. Η Barclays αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα προς τα κάτω τον στόχο κερδοφορίας για το 2016 λόγω των αυξημένων νομικών δαπανών και αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της. Παράλληλα, η ελβετική UBS δεν έθεσε στόχο κερδοφορίας για το επόμενο οικονομικό έτος.

Η «συνταγή» των απολύσεων φαίνεται να ωφέλησε τον βρετανικό κολοσσό HSBC. Τον Ιούνιο, η HSBC ανακοίνωσε την περικοπή σχεδόν 50.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2017 από το σύνολο των 258.000 εργαζομένων που απασχολούσε στα τέλη του 2014. Χθες ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ενισχυμένα κατά 52% το τρίτο τρίμηνο από πέρυσι, αποτέλεσμα που αποδόθηκε στο πρόγραμμα απολύσεων και τη μείωση των δικαστικών δαπανών, καθώς τα έσοδα του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού μειώθηκαν κατά 4% και διαμορφώθηκαν στα 15,1 δισ. δολάρια.

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της κερδοφορίας τους, οι Deutsche Bank και Credit Suisse αποφάσισαν φέτος την αλλαγή των επικεφαλής τους. Μέσα στον Οκτώβριο, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ρεκόρ ζημιών 6 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο και προειδοποίησε για ενδεχόμενο μείωσης μερίσματος. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Τζον Κρίαν, αποφάσισε τον διαχωρισμό των επενδυτικών δραστηριοτήτων της Deutsche Bank σε τμήμα πωλήσεων και μεσολάβησης στις αγορές και σ’ ένα άλλο εταιρικών και τραπεζικών συναλλαγών. Προ δύο εβδομάδων, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Τίντζαν Θίαμ, έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής 5.600 θέσεων εργασίας, και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι ευάλωτες διότι οι αρμόδιες αρχές δεν προχώρησαν άμεσα στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Αρνητικό ρόλο έχει παίξει, επίσης, πως οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερομένων, έχουν καταβάλει συνολικά πρόστιμα 235 δισ. δολαρίων την τελευταία επταετία λόγω μιας σειράς σκανδάλων για τη χειραγώγηση των αγορών, την παραπλάνηση των επενδυτών και την παραβίαση κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή