Μετοχές αντί μερισμάτων από 3 πετρελαϊκές

Μετοχές αντί μερισμάτων από 3 πετρελαϊκές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη μορφή μετοχών και όχι ρευστού σχεδιάζουν να καταβάλουν τα μερίσματά τους οι διεθνούς βεληνεκούς πετρελαϊκοί όμιλοι, ώστε να μπορέσουν να περιφρουρήσουν την απολύτως αναγκαία ρευστότητά τους. Η εξοικονόμηση αυτή υπολογίζεται στα 8 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση για τις BP, Royal Dutch Shell και Total, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Παρά ταύτα, οι αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως η απόφαση αυτή των πετρελαϊκών απλώς μεταθέτει στο μέλλον την καταβολή των μερισμάτων, ενώ παράλληλα αποτυπώνει το περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργεί σήμερα ο κλάδος.

Η καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου έχει διαμορφώσει συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης με δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας και επενδυτικών σχεδίων, ενώ τα μετρητά θεωρούνται υψίστης σημασίας. Εξ ου και οι προαναφερθέντες τρεις όμιλοι κρατούν τα μετρητά, αντιτείνοντας σε επενδυτές και μετόχους να πληρωθούν σε μετοχές, ώστε αμφότερα τα μέρη να είναι προστατευμένα. Κατά τον Ζαν-Πιερ Ντμιρτζιάν, αναλυτή του πετρελαϊκού κλάδoυ στη Liberum Capital, oι Royal Dutch Shell, Total και BP θα κρατήσουν ποσό αντίστοιχο με το 8,5% των συνολικών μετρητών και των ισοδυνάμων πετρελαίου στα λογιστικά τους βιβλία στο πλαίσιο ελάττωσης των δαπανών τους. Οι ισολογισμοί των πετρελαϊκών ομίλων δέχονται πιέσεις, επειδή οι επενδυτές προσδοκούν να συνεχιστεί η καταβολή μερισμάτων και η διοχέτευση κεφαλαίων στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων. Ωστόσο, τα κέρδη τους έχουν κατακρημνισθεί.

Η έκδοση νέων μετοχών για να καλυφθούν τα μερίσματα αμβλύνει τις πιέσεις σήμερα προς τις επιχειρήσεις. «Η πληρωμή των επενδυτών σε μετοχές σήμερα μεταθέτει χρονικά την καταβολή μερίσματος σε αυτούς, ευελπιστώντας η εταιρεία ότι η τιμή του “μαύρου χρυσού” θα ανακάμψει», υπογραμμίζει ο αναλυτής Αλεξάντερ Αντλάουερ στην AlphaValue. «Οι BP, Total και Shell διατηρούν τα μετρητά, αλλά τα κέρδη ανά μετοχή υποχωρούν. Οταν το πετρέλαιο ανέλθει στα 60 δολάρια το βαρέλι, οι επενδυτές τότε θα επιδιώξουν υψηλότερες αποδόσεις κυρίως μέσω των ανά μετοχή κερδών και όχι τόσο μέσω των μετρητών», υπογράμμισε εν κατακλείδι ο κ. Αντλάουερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή