Αιφνιδίασε πάλι τους επενδυτές η Τράπεζα της Αγγλίας

Αιφνιδίασε πάλι τους επενδυτές η Τράπεζα της Αγγλίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένα σήμα που να φανερώνει ότι βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού δεν εξέπεμψε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας, κατά την οποία ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αυξάνεται με αργό ρυθμό ακόμη και αν διατηρήσει σταθερά στο σημερινό επίπεδο τα επιτόκια δανεισμού για ολόκληρο το 2016. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων θα εξεταζόταν προσεκτικότερα στα τέλη του 2015, ήταν ασαφής χθες λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας θα κάνει την κίνησή της όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

Η στερλίνα υποχώρησε έντονα έναντι άλλων νομισμάτων μετά την ανακοίνωση της ΤτΑ, η στάση της οποίας κατέπληξε τους επενδυτές που περίμεναν να ακούσουν ότι πλησιάζει η στιγμή της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Την Τετάρτη, η πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) Τζάνετ Γέλεν είχε δηλώσει ότι υπάρχει η προοπτική για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού τον Δεκέμβριο. Μόνο ένα μέλος της επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας, που αποφασίζει για τα επιτόκια δανεισμού, ψήφισε χθες να αυξηθούν, κάτι που είχαν προβλέψει οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Τα υπόλοιπα μέλη ψήφισαν να διατηρηθούν τα επιτόκια δανεισμού στο 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκονται από τον Μάρτιο του 2009.

Ο κ. Κάρνεϊ δήλωσε πως εξακολουθούν να ενισχύονται οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και ότι οι έρευνες δείχνουν πως περίπου τα 2/3 των νοικοκυριών περιμένουν ότι αυτά θα αρχίσουν να ανεβαίνουν κάποια στιγμή εντός των επόμενων 12 μηνών. «Δεδομένων των προβλέψεων, πρόκειται για λογική προσδοκία», είπε χθες ο κ. Κάρνεϊ προτού υπογραμμίσει ότι εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή μια σημαντικότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας να πλήξει τη βρετανική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή