Μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ε.Ε. προβλέπει η Κομισιόν

Μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ε.Ε. προβλέπει η Κομισιόν

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Ισχνή ανάπτυξη προβλέπεται για το 2016 στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προβλέψεις που παρουσιάστηκαν χθες στις Βρυξέλλες δείχνουν από την μία ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ενισχύουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη -που προβλέπεται να φτάσει στο σχεδόν 2% το 2017- ενώ από την άλλη τα σημάδια της οικονομικής κρίσης είναι ακόμα εμφανή. Συγχρόνως, η γενικά αδύναμη παγκόσμια οικονομία επιβαρύνει την ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια, ενώ σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνσή της παίζουν και οι γεωπολιτικές εντάσεις και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το φθηνό πετρέλαιο

«Η ανάπτυξη υποστηρίζεται κυρίως από προσωρινούς παράγοντες όπως οι χαμηλές τιμές πετρελαίου αλλά και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Το γεγονός ότι η Ευρωζώνη έχει δείξει αντοχή σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου είναι ενθαρρυντικό» λέει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις. Ομως τα υψηλά επίπεδα χρέους αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι λόγοι που δεν επιτρέπουν περαιτέρω οικονομική ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να μείωσε και τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2017 και από 1,9% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Μάιο τη έθεσε στο 1,8%, ενώ για το σύνολο των 28 κρατών -μελών η ανάπτυξη για το 2017 υπολογίζεται στο 2% από το 2,1% που βρισκόταν τον περασμένο Μάιο. Συγχρόνως η ανεργία παραμένει υψηλή, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να βρίσκεται στο 11% το 2015 και την Ελλάδα να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στο 25,7%. Στις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη δεν έχουν υπάρξει αρκετές για να αυξήσουν την ανάπτυξη.

Σημαντικές είναι και οι προβλέψεις για τη Γαλλία που το έλλειμμά της αναμένεται το 2017 να βρίσκεται στο 3,3% του ΑΕΠ παρά τη συμφωνία με την οποία το έλλειμμά της έπρεπε να μειωθεί στο 3% το 2017, ασκώντας πίεση στη γαλλική κυβέρνηση να εφαρμόσει περισσότερη λιτότητα. Η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που δεν θα πετύχει τον στόχο για έλλειμμα κάτω από 3% για το 2017.

Η προσφυγική κρίση

Συγχρόνως ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην προσφυγική κρίση και πώς θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία κυρίως, δημιουργώντας περαιτέρω δαπάνες σε μία σειρά από χώρες και ενισχύοντας την ζήτηση. Ομως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνει μία συγκεκριμένη πρόβλεψη η οποία θα στηρίζεται όχι μόνο στον αριθμό του πληθυσμού που θα μείνει στην Ευρώπη, την ηλικία του αλλά κυρίως στις ικανότητες που ο πληθυσμός αυτός θα διαθέτει. Συγκεκριμένα αν υποθέσει κανείς ότι θα έρθουν στην Ε.Ε. 3 εκατομμύρια άνθρωποι με σχετικά υψηλό επίπεδο, ίσο με τον ήδη υπάρχοντα πληθυσμό, τότε η ανάπτυξη θα ενισχυθεί 0,25%.

«Η ανάλυση δείχνει ότι αν η ροή των προσφύγων διαχειρισθεί κατάλληλα, τότε θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας» λέει ο Μ. Μπούτι διευθυντής οικονομικών υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Eν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ

Oι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να ιδωθούν ως προάγγελος των εκτιμήσεων, τις οποίες τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παρουσιάσουν στις 3 Δεκεμβρίου. Με τις προβλέψεις ως έχουν, η ΕΚΤ δεν έχει ξεκάθαρο λόγο να μεταβάλει την πολιτική της. Το ΑΕΠ προβλέπεται ελαφρά υψηλότερο από τις προβλέψεις της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου, ενώ στο πεδίο του πληθωρισμού η Κομισιόν εκτιμά πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων της ΕΚΤ. Τα σχετικά αναφέρει σε έκθεσή της η Berenberg Bank, επισημαίνοντας πως υπάρχουν 60% πιθανότητες να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο πληθωρισμός, προσφέροντας ευνοϊκές συνθήκες στην ΕΚΤ για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση. Με υποτονικό τον πληθωρισμό μία επιπλέον επέκταση του προγράμματος χαλάρωσης δεν θα προξενήσει βλάβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT