Υποψίες για «πυραμίδα» προκαλεί το νέο ράλι της ισοτιμίας του bitcoin

Υποψίες για «πυραμίδα» προκαλεί το νέο ράλι της ισοτιμίας του bitcoin

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη άνοδος της ισοτιμίας του ψηφιακού νομίσματος bitcoin μέχρι τα επίπεδα των 500 δολάριων επαναφέρει ερωτήματα σχετικά με το εάν πίσω από αυτό κρύβεται η κινεζική αυτοαποκαλούμενη «εταιρεία-πυραμίδα» ΜΜΜ, που υπόσχεται μηνιαία απόδοση 30%. Συγκεκριμένα, στα μέσα της εβδομάδας η ισοτιμία του εκτινάχθηκε κατά 20% σε ημερήσια βάση, ενώ σε όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου η άνοδος ήταν εντυπωσιακή κατά 100%, για να υποχωρήσει αργότερα. Η πορεία αυτή παραλληλίζεται από τους αναλυτές της συγκεκριμένης αγοράς με την αντίστοιχη στα τέλη του 2013. Εκείνην την περίοδο το bitcoin είχε εκτιναχθεί από τα επίπεδα των 120 σε εκείνα των 1.150 δολαρίων σε ελάχιστους μήνες.

Αφορμή στάθηκε η τεράστια προβολή του ως ξεχωριστού γεγονότος από τα διεθνή ΜΜΕ, ο ενθουσιασμός των επενδυτών, καθώς και μία ενδεχόμενη απάτη της πλατφόρμας συναλλαγών σε ψηφιακό νόμισμα Mt.Gox, όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό και τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Αναφορικά τώρα με την ξέφρενη πορεία του bitcoin τον τελευταίο καιρό, ορισμένοι αναλυτές της αγοράς ψηφιακών νομισμάτων την αποδίδουν στη ΜΜΜ. Συγκαταλέγεται, όπως φαίνεται, στις αυτοαποκαλούμενες «εταιρείες-πυραμίδες». Μέσω της ιστοσελίδας της γίνεται εμφανές πως, όπως η ίδια η ΜΜΜ διατείνεται, αποτελεί μια κοινότητα ανθρώπων που βοηθά ο ένας τον άλλον βάσει των αρχών της αμοιβαιότητας και της φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, το bitcoin χρησιμοποιείται από τα μέλη της κοινότητας και με το εργαλείο αυτό υποστηρίζονται και οι συναλλαγές μεταξύ τους. Η ΜΜΜ επισημαίνει και προειδοποιεί πως δεν υφίστανται κανόνες στις συναλλαγές της κοινότητας και ο μόνος κανόνας είναι αυτή η «άναρχη» κατάσταση. Εμπνευστής της πρώτης ΜΜΜ είναι ο Ρώσος πρώην βουλευτής Σεργκέι Μαβρόντι, ο οποίος βρίσκεται από το 2007 στη φυλακή. Η πρώτη ΜΜΜ κατέρρευσε το 1994 και ο κ. Μαβρόντι κατηγορήθηκε για απάτη το 1997. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2007, από τη Δικαιοσύνη κρίθηκε ένοχος για εξαπάτηση δεκάδων χιλιάδων Ρώσων, που έχασαν από τις επενδύσεις τους στην εταιρεία 1,7 εκατ. δολάρια.

Στην κινεζική εκδοχή της κοινότητας της ΜΜΜ τα νέα μέλη πρέπει να αγοράσουν bitcoin και αυτά στη συνέχεια να αποσταλούν ως «αμοιβαία βοήθεια» σε άλλους. Υπάρχει πρόβλεψη για ειδικά μπόνους σε όσους κάνουν παραπομπές ή αναρτούν προσωπικές μαρτυρίες στην ιστοσελίδα της ΜΜΜ. Υπενθυμίζεται πως κοινό χαρακτηριστικό των «πυραμιδοειδών εταιρειών» είναι η υπόσχεση για μεγάλες αποδόσεις και η ανταμοιβή όσων εισέρχονται σε αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT