Νέο stress test σε 53 ευρωπαϊκές τράπεζες

Νέο stress test σε 53 ευρωπαϊκές τράπεζες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υποβληθούν σε δοκιμασίες αντοχής ώστε να διαπιστωθεί αν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, ώστε να αντεπεξέλθουν σε περιόδους κρίσης, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Ωστόσο, κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί κατώτατο κεφαλαιακό όριο που θα πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες. Τα αποτελέσματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από τις εποπτικές αρχές οι οποίες και θα καθορίσουν τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας που θα πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες κάθε χώρας.

Η ΕΒΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα υποβάλει σε δοκιμασίες αντοχής 53 τράπεζες, εκ των οποίων οι 39 είναι τράπεζες της Ευρωζώνης και θα αξιολογηθούν από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τραπεζών, οι οποίες αθροιστικά καλύπτουν πάνω από το 70% του τραπεζικού τομέα, θα χρησιμοποιηθούν από τις εποπτικές αρχές κατά την ετήσια αξιολόγηση των τραπεζών «κατά την οποία λαμβάνονται αποφάσεις σε σχέση με το κατάλληλο ύψος των κεφαλαίων και αξιολογούνται τα σχέδια κεφαλαιακής επάρκειας» σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΕΒΑ. Στη δοκιμασία αντοχής του 2014 οι τράπεζες έπρεπε να διατηρήσουν αναλογία κεφαλαίων προς σταθμισμένα έναντι κινδύνου περιουσιακά στοιχεία άνω του 8%. Στο δυσμενές σενάριο η αναλογία είχε οριστεί στο 5,5%. Είκοσι τέσσερις από τις τράπεζες είχαν αποτύχει να περάσουν τη δοκιμασία και είχαν κληθεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 24,6 δισ. ευρώ. «Στόχος των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής είναι να παράσχουν στους επόπτες, τις τράπεζες και στις αγορές κοινό αναλυτικό πλαίσιο ώστε να συγκρίνουν και να αξιολογούν με συνέπεια την αντοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών σε (οικονομικά) σοκ», σύμφωνα με την EBA. Ωστόσο, εξακολουθούν να εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να αντέξουν σε δυνητική νέα περίοδο ύφεσης και δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Η δημιουργία του Κοινού Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2014 καθησύχασε κάπως τους επενδυτές. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακόμη και η δημιουργία της Τραπεζικής Ενωσης δεν έχει σπάσει τον φαύλο κύκλο μεταξύ τραπεζών και κρατών όπου τα προβλήματα του ενός παρασύρουν σε περιπέτειες και τον άλλο. Μόλις την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση μέσω της δημιουργίας κοινού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων (κάτω των 100.000 ευρώ), προειδοποιώντας ότι η αποτυχία προστασίας των καταθετών υπονομεύει τη νομισματική ένωση.

Η εγγύηση των καταθέσεων ήταν ο τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του 2012, ωστόσο κατόπιν της αντίθεσης της Γερμανίας ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Οι τράπεζες που θα υποβληθούν στις δοκιμασίες αντοχής της EBA θα πρέπει να έχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες που θα ελεγχθούν είναι 10, οι περισσότερες απ’ ό,τι σε κάθε άλλο κράτος-μέλος και σε αυτές συγκαταλέγονται οι Deutsche Bank, Commerzbank και Volkswagen Financial Services. Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία συμμετέχουν με έξι τράπεζες η κάθε μία, περιλαμβανομένων των BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit και Banco Santander. Επίσης θα ελεγχθούν τέσσερις τράπεζες από Βρετανία, Ολλανδία και Σουηδία. Η ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) θα καθορίσουν τις παραμέτρους του δυσμενούς σεναρίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει το μακροοικονομικό βασικό σενάριο. Τα δύο αυτά σενάρια, η τελική μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί και άλλες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή