Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Μικρή άνοδο κατέγραφαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά τη μεγάλη πτώση της Πέμπτης. Ωστόσο η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου και η ενίσχυση του δολαρίου θα εξακολουθήσουν να πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου το επόμενο διάστημα. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυόταν κατά 0,55% στα 45,45 δολάρια το βαρέλι νωρίς χθες το απόγευμα. Την ίδια ώρα η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 0,77% στα 48,35 δολάρια το βαρέλι. «Με την παραγωγή πετρελαίου από τους μεγάλους παραγωγούς να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η μείωση της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου δεν επαρκεί ώστε να εξισορροπήσει μια κορεσμένη από προσφορά παγκόσμια αγορά πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια», σύμφωνα με ανάλυση της BMI Research, θυγατρικής της Fitch.

Στο ναδίρ πενταετίας οι τιμές του χρυσού

Η βιωσιμότητα των εξορυκτικών ομίλων χρυσού συναρτάται με την επιδίωξη συγχωνεύσεων, δήλωσε ο Μαρκ Μπρίστοου, διευθύνων σύμβουλος της Randgold Resources. Η εν λόγω εταιρεία την παρελθούσα δεκαετία είχε τις καλύτερες επιδόσεις στον κλάδο της. Ομιλοι όπως η Randgold καλούνται να αντιμετωπίσουν μία πραγματικότητα, με τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου να πλησιάζουν το ναδίρ πενταετίας και με χρέη-ρεκόρ. «Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χρυσού έχουν και τα σοβαρότερα προβλήματα και εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούν σε συγχωνεύσεις επιβίωσης». Στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, η τιμή του χρυσού έχει απολέσει το 42% της αξίας της, υποχωρώντας από επίπεδα-ρεκόρ. Αποτέλεσμα της πορείας αυτής είναι να περικοπούν τα κέρδη των εξορυκτικών ομίλων και να ασκηθούν πιέσεις στους ισολογισμούς τους. Οι μεγαλύτεροι επωμίζονται συνολικά χρέη περίπου 35 δισ. δολαρίων. Δύο από τους ομίλους, η Barrick Gold και η Newmont Mining Corporation, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν συζητήσει αρκετές φορές το ενδεχόμενο να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η τελευταία προσέγγιση έγινε τον Απρίλιο του 2015 και δεν έφερε αποτέλεσμα, με τους συμμετέχοντες να αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Αρκετές διακυμάνσεις παρουσίασε η εγχώρια αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ) την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η αξία των συναλλαγών προσέγγισε τα 25 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό 3ετές ομόλογο την Παρασκευή παρουσίασε απόδοση 7,40% με την τιμή να ανέρχεται στα 93,70 λεπτά του ευρώ. Η ελληνική 5ετία κατέγραψε τιμή στα 92,60 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 7,25%. Η 10ετία είχε απόδοση 7,60% και τιμή στα 73,40 λεπτά του ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε στις 700 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ είχε ξεκινήσει την εβδομάδα από τις 700 μονάδες βάσης. Στα ευρωομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης, το ιταλικό δεκαετές ομόλογο είχε χθεσινή απόδοση στο 1,70%, το γαλλικό δεκαετές στο 0,93% και το ισπανικό δεκαετές είχε απόδοση 1,82%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή