Μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ηλεκτρονικό νόμισμα bitcoin

Μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ηλεκτρονικό νόμισμα bitcoin

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμύτερο επανέρχεται το ηλεκτρονικό νόμισμα bitcoin με εκτιμήσεις που το θέλουν να εξελίσσεται σε αποθεματικό νόμισμα μέσα σε μια 15ετία, παρά την κινδυνολογία για την αδιαφάνεια των συναλλαγών με τη χρήση του ή την εκμετάλλευσή του για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Το τριήμερο που έληξε στις 4 Νοεμβρίου, το bitcoin ενισχύθηκε 40% έναντι του δολαρίου, ανατρέποντας σενάρια που ήθελαν το ενδιαφέρον των επενδυτών να εξαντλείται μετά το ξέσπασμα σκανδάλων προ διετίας. Μεγάλο μέρος αυτού του επενδυτικού ενδιαφέροντος προέρχεται από την Κίνα, δηλώνει o Μπάρι Σίλμπερτ, διευθύνων σύμβουλος της Digital Currenvy Group, απευθυνόμενος στο πρακτορείο Bloomberg. Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς συζητούν όλο και περισσότερο τη χρήση του bitcoin (και της τεχνολογίας του) ως μέσω για την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από επαγγελματίες.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όμως, κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν η μεγάλη άνοδος του ηλεκτρονικού νομίσματος να αποδίδεται σε κινεζική εταιρεία-πυραμίδα γνωστή ως ΜΜΜ που υπόσχεται στους επενδυτές της αποδόσεις της τάξεως του 30% ανά μήνα. Εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε με επιστολή όπου αναφέρεται πως η ΜΜΜ είναι μια κοινότητα ανθρώπων που στηρίζεται στην καλοσύνη και την αμοιβαιότητα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου CNBC. Στην επιστολή της εταιρείας επισημαίνονται, επίσης, τα εξής: «Δεν υπάρχουν κανόνες. Επί της αρχής. Μοναδικός κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Είναι πιθανό να χάσεις ακόμη και εάν ακολουθήσεις όλες τις οδηγίες».

Ενα επιχείρημα που χρησιμοποιούν όσοι θεωρούν πως η ΜΜΜ λειτουργεί ως πυραμίδα είναι ότι όσο αυξάνεται η δημοτικότητά της, τόσο περισσότερα bitcoins ζητεί να αγοράσει για την εκτέλεση των συναλλαγών, ενισχύοντας έτσι την ισοτιμία του ηλεκτρονικού νομίσματος σε μια αγορά που δεν διαθέτει ισχυρή ρευστότητα. Την περασμένη Τετάρτη, το ένα bitcoin εκτοξεύθηκε στα 500 δολάρια, με άνοδο άνω του 20% μέσα σε μια ημέρα. Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΜΜΜ δεν υπόκειται σε κανόνες για την εκτέλεση των συναλλαγών της. Ο μόνος κανόνας είναι αυτή η «άναρχη» κατάσταση. Τέλη του 2013, το bitcoin είχε ενισχυθεί μέσα σε λίγους μήνες από τα 120 δολάρια στα 1.500 δολάρια, μια μεγάλη άνοδος που αποδόθηκε στον ενθουσιασμό των επενδυτών αλλά και της πιθανής απάτης από το χρηματιστήριο Mt.Gox. Πάντως, η εγκυρότητα του bitcoin ως ηλεκτρονικού νομίσματος αναγνωρίζεται από επίσημους φόρους.

Τέλη Οκτωβρίου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε πως η συναλλαγή ανάμεσα ενός συμβατικού νομίσματος και του bitcoin θα πρέπει να εξαιρείται από φόρους κατανάλωσης, όπως ισχύει με όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές νομισμάτων. Τα bitcoins, ως εκ τούτου, αποτελούν μέσο πληρωμής και έτσι εξαιρούνται από την επιβολή ΦΠΑ. «Πρόκειται για πολύ καλή είδηση και εξέλιξη» είχε δηλώσει στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, o Σάιμον Ντίξον, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Bnktothefuture. com, η οποία επικεντρώνεται σε επενδύσεις νέων και εναλλακτικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων όσων βασίζονται σε Bitcoin. «Εάν φορολογείτο το νόμισμα αυτό, τότε θα βρισκόταν σε μειονεκτική θέση ως προς τα υπόλοιπα νομίσματα. Οπότε με την απόφαση που ελήφθη, σημαίνει ότι είναι ένα ακόμα νόμισμα και μπορεί ελεύθερα να κυκλοφορεί», τόνισε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή