Οι ΗΠΑ υπερέχουν στην επενδυτική τραπεζική έναντι της Ευρώπης

Οι ΗΠΑ υπερέχουν στην επενδυτική τραπεζική έναντι της Ευρώπης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες χάνουν τη μάχη του ανταγωνισμού με τις αμερικανικές υπό το βάρος ενός δυσβάσταχτου συνδυασμού ρυθμίσεων, δυσχερών συνθηκών στην αγορά και αυξημένου ανταγωνισμού.

Εχοντας ήδη καταγράψει μείωση των κερδών τους, είχαν χαμηλές αποδόσεις κεφαλαίου το τρίτο τρίμηνο και ορισμένες ανακοίνωσαν πως οι αυστηρές ρυθμίσεις στον κλάδο ίσως περιορίσουν τα κέρδη για τους μετόχους τους. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές επενδυτικές αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους στους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times παραθέτει δήλωση του Αντρέα Ορσέλ, επικεφαλής της επενδυτικής μονάδας της UBS, που ανέφερε πως τα κεφαλαιακά κέρδη της τράπεζάς του κυμαίνονται στο 30%, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου μίλησε για «τέλεια καταιγίδα αποτελούμενη από την κατάσταση στην αγορά, τις αυστηρές ρυθμίσεις και τον σκληρό ανταγωνισμό». Τις πιέσεις που υφίσταται ο κλάδος των ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών φέρνουν στην επιφάνεια τα τελευταία αποτελέσματά τους, που, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, καταδεικνύουν ότι τα έσοδά τους υπολείπονται σημαντικά των εσόδων που καταγράφουν οι αμερικανικές επενδυτικές.

Το τρίτο τρίμηνο, τα κεφαλαιακά έσοδα των επτά μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επενδυτικών υποχώρησαν κατά 4%. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι τέσσερις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, εξαιρουμένης της Morgan Stanley, είδαν τις αποδόσεις κεφαλαίου τους να αυξάνονται κατά 16%. Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες όπως οι Deutsche Bank και UBS είχαν κέρδη από τις αποδόσεις των μετοχών τους μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των αμερικανικών τραπεζών. Συνολικά όμως, τα κέρδη από τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν κατά 23% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών υποχώρησαν μόνο κατά 20%.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου CNBC, πάντως, μία από τις αιτίες της υπεροχής των αμερικανικών τραπεζών είναι και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ ήταν πολύ πιο επιθετική η αντίδραση των Αρχών στη χρηματοπιστωτική κρίση. Οπως επισημαίνει το εν λόγω δίκτυο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, διεξήγαγε τεστ κοπώσεως των αμερικανικών τραπεζών σχεδόν αμέσως, το 2009, το οποίο οδήγησε σε μαζικές κινήσεις για άντληση κεφαλαίου.

Στην Ευρώπη, αντιθέτως, οι ρυθμιστικές αρχές άργησαν να ζητήσουν από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Οπως επισημαίνει το ίδιο ρεπορτάζ, ακόμη και τα τεστ κοπώσεως που έγιναν δεν αποκατέστησαν πλήρως την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς πολλές φορές απεδείχθησαν ατελή. Η βελγική τράπεζα Dexia και η ισπανική Bankia πέρασαν επιτυχώς τα τεστ και κατέρρευσαν λίγους μήνες αργότερα. Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε μόνον όταν ανέλαβε εποπτικό ρόλο η ΕΚΤ και εξανάγκασε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή