Αυστραλία καλεί Ριάντ για επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια

Αυστραλία καλεί Ριάντ για επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστραλία κάλεσε χθες τη Σαουδική Αραβία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να επενδύσουν στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, προτείνοντας έτσι νέες ευκαιρίες για τα επενδυτικά τους κεφάλαια. Η πρόταση ήρθε από τον Αυστραλό υπουργό Ενέργειας Γκρεγκ Χαντ, που, όπως ο ίδιος δήλωσε στους Financial Times, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ντουμπάι και συζήτησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ριάντ και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Αν έχετε κρατικά επενδυτικά ταμεία που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε νέες μορφές ενέργειες, ίσως πρέπει να στραφείτε στην Αυστραλία», ήταν η σχετική πρόταση του Αυστραλού υπουργού που σπεύδει μετά την αλλαγή κυβέρνησης να τροποποιήσει τη στάση της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του Τόνι Αμποτ στην Αυστραλία μειώθηκαν ραγδαία οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία, προ μηνών ο υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ Ναϊμί δήλωσε πως σε 25 χρόνια δεν θα χρειάζεται πλέον τα ορυκτά καύσιμα η χώρα του, που έχει κάνει έως τώρα τα πάντα για να εμποδίσει την πρόοδο στις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή. Αναλυτές εκτιμούν πως το Ριάντ έχει τη σπάνια τύχη να μπορεί να κυριαρχήσει στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ακριβώς κυριάρχησε στην αγορά πετρελαίου. Ο κ. Αλ Ναϊμί έχει υποστηρίξει πως η οικονομία του Ριάντ μπορεί να επωφεληθεί από την ηλιακή ενέργεια περισσότερο και από όσο με τα ορυκτά καύσιμα. Βασίζει την εκτίμησή του στο ότι διεθνώς οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες σημείωσαν αύξηση 16% το 2014. Η ηλιακή ενέργεια προσέλκυσε τα μισά κεφάλαια, κάτι που μάλλον οφείλεται στην υποχώρηση του κόστους κατασκευής των φωτοβολταϊκών κατά 80% μέσα στην τελευταία εξαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή