Η Ινδία απελευθερώνει 15 κλάδους για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων

Η Ινδία απελευθερώνει 15 κλάδους για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραμονή της εορτής των Φώτων στην Ινδία, η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την άμεση απελευθέρωση και την ενθάρρυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε 15 κλάδους της οικονομίας.

Στους 15 κλάδους συγκαταλέγεται η εξόρυξη, ο τομέας της άμυνας, οι ραδιοτηλεοπτικές άδειες, η εκτροφή ζώων, ο διαχωρισμός των ορυκτών και μεταλλευμάτων με τιτάνιο, η πολιτική αεροπορία, ο κατασκευαστικός κλάδος, των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών και η τραπεζική στον ιδιωτικό τομέα.

Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για άμεσες ξένες επενδύσεις ανακοινώθηκαν, επίσης, στον αγροτικό κλάδο και την εκτροφή ζώων. Χαλαρώνουν επίσης οι περιορισμοί στον έλεγχο των ινδικών εταιρειών από αλλοδαπούς, όπως και οι περιορισμοί στην ιδιοκτησία. Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν πως ξένοι επενδυτές μπορούν σε επενδύσουν με ποσοστό έως 49% στον τομέα της άμυνας και 100% σε μη ειδησεογραφικά κανάλια. Επίσης εκχωρείται πλήρης και άμεση πρόσβαση των ξένων επενδυτών στις τράπεζες του ιδιωτικού τομέα.

«Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να αρθούν εμπόδια, να εκλογικευτεί και να απλουστευθεί η διαδικασία των ξένων επενδύσεων στη χώρα και να διοχετευθούν οι προτάσεις των ξένων επενδυτών στον ιδιωτικό τομέα αντί του δημοσίου όπου σπαταλάται ο χρόνος και η ενέργεια των ενδιαφερομένων», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν του υπουργείου Εμπορίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων ανάπτυξης στην Ινδία είναι η αναβάθμιση των συνθηκών στέγασης – διαβίωσης για τους φτωχούς. Υπολογίζεται πως θα πρέπει να κατασκευαστούν 50 εκατ. οικείες για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της Ινδίας. Σχολιάζοντας τα μέτρα για την ενθάρρυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων, ο γραμματέας οικονομικών υποθέσεων, Σακτουκάντα Ντας, ανέφερε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της πολιτικής όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ένα θετικό βήμα και είναι πρόοδος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα».

Πέραν των προαναφερόμενων μέτρων, δόθηκε επίσης το «πράσινο φως» να αυξηθεί το ανώτατο όριο για την έγκριση επενδυτικών προτάσεων από το Συμβούλιο Προώθησης Ξένων Επενδύσεων (FIPB) από τα 450 εκατ. δολάρια στα 752 εκατ. δολάρια. Οπως δήλωσε ο γραμματέας της FIPB, Αμίταβχ Καντ, «είναι το δώρο για την εορτή των φώτων. Είναι η μεγαλύτερη σειρά μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση». Τέλος, το υπουργείο Βιομηχανίας ανέλαβε να ενσωματώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ένα ενιαίο κείμενο για τη διευκόλυνσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή