Φθηνό πετρέλαιο έως το 2020 προβλέπει η ΙΕΑ

Φθηνό πετρέλαιο έως το 2020 προβλέπει η ΙΕΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πετρέλαιο θα παραμείνει φθηνό για τουλάχιστον μία πενταετία ακόμη, καθώς η ζήτηση θα ανακάμπτει αργά και μαζί με αυτήν και οι τιμές του «μαύρου χρυσού». Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που προβλέπει ανάκαμψη της τιμής του «μαύρου χρυσού» στα 80 δολάρια/βαρέλι το 2020 «και περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις στη συνέχεια». Συνεπεία των χαμηλών τιμών, η ΙΕΑ προεξοφλεί πως θα ενισχυθεί περαιτέρω η θέση των χωρών της Μέσης Ανατολής που παράγουν με χαμηλό κόστος καθώς θα εξωθηθούν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής τους όσες βιομηχανίες παράγουν με υψηλό κόστος. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι όσες χώρες καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με εισαγωγές θα έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τις πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής, εξάρτηση που «τελικά θα φτάσει στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν τη δεκαετία του 1970».

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η χειρότερη περίπτωση, στην οποία η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε επίπεδα γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2020, οπότε θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά για να φτάσει τα 85 δολάρια/βαρέλι το 2040. Οπως, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, πάντως, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό σενάριο. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει, άλλωστε, ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, θα σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και θα παγιωθεί η στάση που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο χρόνο ο ΟΠΕΚ επιλέγοντας να μη μειώσει την παραγωγή του, προκειμένου να διασφαλίσει σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά με τίμημα τις χαμηλές τιμές του «μαύρου χρυσού».

Ο κ. Μπιρόλ δήλωσε, επίσης, πως η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ αναμένεται να περιοριστεί εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης στην περιοχή, ενώ θα μειωθεί κάπως και σε χώρες όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Ρωσία. Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ζήτηση, η ΙΕΑ εκτιμά πως μέχρι το 2020 θα αυξάνεται κατά περίπου 900.000 βαρέλια την ημέρα έως το 2020, φθάνοντας το 2040 στα 103,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και καταγράφοντας σημαντική αύξηση από τα 94,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα οποία ανέρχεται φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή