Οι 50 εταιρείες που θα ξεχωρίσουν το 2016

Οι 50 εταιρείες που θα ξεχωρίσουν το 2016

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 2016 αναμένεται να είναι μια χρονιά κινητικότητας για ορισμένες εταιρείες. Το Bloomberg ζήτησε από τους αναλυτές της μονάδας του Bloomberg Intelligence, οι οποίοι παρακολουθούν χιλιάδες επιχειρήσεις, να επισημάνουν ποιες από αυτές χρήζουν παρακολούθησης και προσοχής το προσεχές έτος ως προς την εξέλιξή τους. Ξεχώρισαν 50 ομίλους σε διάφορους κλάδους και μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο κολοσσός ΑΒΒ με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες στη βαριά βιομηχανία και τα προβληματικά δίκτυα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ελβετική εταιρεία αναδιοργάνωσε πρόσφατα τις μονάδες της, ενώ ειδικά τις δραστηριότητες παραγωγής έθεσε υπό παρακολούθηση με το σκεπτικό να αυτονομηθούν ή να πουληθούν στο προσεχές μέλλον. Στον κλάδο των ασφαλειών, η Aetna και ειδικότερα ο βραχίονάς της Aetna Μedicare, ο οποίος στηρίζει τους δημόσια ασφαλισμένους στις ΗΠΑ, θα αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές του. Συγκεκριμένα, αφότου εξαγόρασε την Humana για 37 δισ. δολάρια, αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ για παροχή καλύψεων στους ασφαλισμένους.

Η «φορετή» τεχνολογία

Στην υψηλή τεχνολογία, η Apple θα ασχοληθεί με την επόμενη σελίδα μετά το iPhone και τις εκδόσεις του, καθώς φαίνεται πως πλέον αγγίζουν τα επίπεδα κορεσμού, ενώ η «φορετή» τεχνολογία, όπως το έξυπνο ρολόι, μπορεί να είναι το επόμενο δημοφιλές προϊόν της. Στον ίδιο κλάδο η Cisco υφίσταται πιέσεις λόγω νέων συνθηκών. Το hardware δικτύωσης καθίσταται πολύτιμο προϊόν και οι εταιρείες, που το χρειάζονται, όπως οι Facebook και Amazon στρέφονται για προμήθεια εξοπλισμού στην Ασία. Η Cisco, κυρίαρχη στην αγορά του εξοπλισμού αυτού, θα πρέπει να επεκταθεί και στο λογισμικό για να αντισταθμίσει τις πιέσεις αυτές. Η δε Facebook με τη σειρά της προαλείφεται να ωφεληθεί επαρκώς από την ακμάζουσα αγορά διαφημίσεων στα κινητά τηλέφωνα. Η Hewlett Packard αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της τεχνολογίας λογισμικού νέφους, ενώ η Μicrosoft εδραιώνεται περαιτέρω στην κινητή τηλεφωνία.

«Αγκάθι» τα πρόστιμα

Η Deutsche Bank –στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών ομίλων– έχει να αντιμετωπίσει αγωγές εκ μέρους μερίδας επενδυτών της, καθώς και έρευνα από τις αμερικανικές αρχές σχετικά με τη διάθεση ενυπόθηκων τίτλων προ κρίσης. Οι κρατικοί όμιλοι στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ Fannie Mae και Freddie Mac θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη σύγχυση που έχει ανακύψει μεταξύ κυβέρνησης και μετόχων.

Στον χώρο της ψυχαγωγίας και των ΜΜΕ, η πολυσχιδής Disney έχει να ασχοληθεί με τον ανταγωνισμό στον βραχίονα παροχής περιεχομένου καλωδιακής τηλεόρασης, δεδομένου ότι οι καταναλωτές στρέφονται σε εταιρείες οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με τη δραστηριότητα αυτή – τύπου Netflix και Hulu. Η δε ανταγωνίστριά της στις κινηματογραφικές παραγωγές, Dreamworks, ευελπιστεί το 2016 να σαρώσει το κινεζικό μποξ όφις με το «Kουνγκ φου Πάντα 3» – η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά διεθνώς.

Στον ενεργειακό κλάδο, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg Intelligence, ο ιταλικός όμιλος Enel παρουσιάζει ενδιαφέρον για το 2016, μιας και σχεδιάζει να ενισχύσει θεαματικά τις επενδύσεις κατά 48% για να επεκταθεί σε δυναμικές αγορές της Ν. Αμερικής και της Αφρικής, αντισταθμίζοντας την πτώση ζήτησης στη Γηραιά Ηπειρο. Η δε Royal Dutch Shell, αφότου είδε την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και κερδών, τώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των αναλυτών, οι οποίοι θεωρούν πως τα χειρότερα πέρασαν.

Κινεζικός γίγαντας

Στο λιανεμπόριο, ο κινεζικός κολοσσός διαδικτυακών πωλήσεων Alibaba απέκτησε μερίδιο 10% σε μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στην Κίνα. Στα τρόφιμα ο εκατονταετής όμιλος δημητριακών Kelloggs καλείται να ανταποκριθεί στην αλλαγή συνηθειών, με τους καταναλωτές να αγοράζoυν περισσότερο φρέσκα τρόφιμα, γαλακτοκομικά και κρέας.

Στη φαρμακοβιομηχανία, τέλος, ο κολοσσός Pfizer το προσεχές έτος θα κληθεί να αντιμετωπίσει αφενός το γεγονός ότι πατέντες κερδοφόρων φαρμάκων του πλέον λήγουν, αφετέρου τον ανταγωνισμό από τις εταιρείες γενοσήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή