Σφίγγει ο κλοιός κατά της φοροαποφυγής

Σφίγγει ο κλοιός κατά της φοροαποφυγής

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Amazon, Barclays και McDonald είναι ανάμεσα στις 10 εταιρείες που την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιασθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος τους να υπερασπισθούν τις ειδικές φορολογικές συμφωνίες που έχουν συνάψει με κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις χρησιμοποιούν ως όχημα για να περιορίζουν σημαντικά τη φορολόγησή τους. Οι ακροάσεις διεξάγονται στο πλαίσιο σχετικής έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε όταν ήρθαν στην επιφάνεια τα πορίσματα δημοσιογραφικών ερευνών για τις εκατοντάδες μυστικές συμφωνίες ειδικού φορολογικού καθεστώτος ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και σειρά εταιρειών από όλον τον κόσμο. Εχουν προηγηθεί στα τέλη Οκτωβρίου αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών που έχει συνάψει η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat με το Λουξεμβούργο και η πολυεθνική αλυσίδα καφέ Starbucks με την Ολλανδία. Η Κομισιόν κάλεσε τις δύο εταιρείες να καταβάλουν φόρους από 20 ώς 30 εκατ. ευρώ, καθώς θεώρησε αδικαιολόγητο το φορολογικό καθεστώς τους. Σε ό,τι αφορά τη Fiat, έκρινε πως κατέβαλε υπερβολικά χαμηλούς φόρους σε σύγκριση με τα κέρδη της, ενώ η Starbucks απέφευγε φόρους καταβάλλοντας δικαιώματα σε εταιρεία του ομίλου. Θεωρείται, άλλωστε, πιθανόν να ακολουθήσουν αποφάσεις για τις περιπτώσεις των εταιρειών Amazon και Apple, ενώ, σύμφωνα με την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Επιτροπή εξετάζει κάπου 300 φορολογικές συμφωνίες. Ετσι, σε ανακοίνωση αποτελεσμάτων της στις ΗΠΑ, η Amazon ανέφερε το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι φόροι της, σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης εναντίον της από την Ε.Ε. Επίσης, η Apple, σε ανακοίνωσή της προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε τον Απρίλιο στο ενδεχόμενο να κληθεί να καταβάλει φόρους στην Ιρλανδία κατόπιν σχετικής εντολής της Κομισιόν. Μολονότι δεν προσδιόρισε το ύψος του ποσού, τόνισε πως μπορεί να είναι «ουσιαστικό».

Στην ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι των Disney, Coca-Cola, Anheuser-Busch InBev NV, HSBC Holdings, του ομίλου Ikea και της Philip Morris International. Από τις 13 εταιρείες που έλαβαν τη σχετική κλήτευση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προτίθεται να εμφανισθεί μόνον η αλυσίδα καταστημάτων Wal-Mart Stores, ενώ δεν έχουν απαντήσει στην πρόσκληση του Κοινοβουλίου οι εταιρείες Fiat και Starbucks. Σχολιάζοντας την ανταπόκριση των περισσότερων εταιρειών, ο Γάλλος Αλέν Λαμασούρ, μέλος της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε «ικανοποιημένος γιατί αυτήν τη φορά οι περισσότερες από τις εταιρείες που καλέσαμε αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να εκθέσουν την άποψή τους για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων».

Αισιόδοξη, άλλωστε, για τον ρόλο που προτίθεται να διαδραματίσει το μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα της Ε.Ε. εμφανίστηκε η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, μέλος της φιλικής προς τον επιχειρηματικό κόσμο ομάδας των Φιλελευθέρων, και τόνισε ότι «το Κοινοβούλιο μπορεί να είναι αξιόπιστο και να δείξει τα δόντια όταν θέλει». Υποβάθμισε, ωστόσο, τις προσδοκίες που μπορεί να εμπνεύσει η πρωτοβουλία του σώματος όταν προσέθεσε «ας είμαστε ρεαλιστές: η αρμόδια επιτροπή θα καθίσει και θα ακούσει τι έχουν να πουν οι επιχειρήσεις».

Εξάλλου, στην αρχή της εβδομάδας, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ συναντήθηκε με ομάδα ευρωβουλευτών, στους οποίους τόνισε πως οι αποφάσεις της Επιτροπής κατά των εταιρειών Fiat και Starbucks αποτελούν ηχηρό μήνυμα για τις κυβερνήσεις ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη φορολογική νομοθεσία ως όχημα για να χορηγούν έμμεσα κρατική ενίσχυση σε πολυεθνικές εταιρείες. Εξέφρασε, επίσης, την αποφασιστικότητα της Κομισιόν να ανοίξει νέες υποθέσεις φορολογικών συμφωνιών όταν υπάρχουν υποψίες πως δεν τηρούνται οι κανονισμοί όπως πρέπει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή