Προσκλητήριο επιστροφής προς τους νέους Γάλλους που εργάζονται στο εξωτερικό

Προσκλητήριο επιστροφής προς τους νέους Γάλλους που εργάζονται στο εξωτερικό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γαλλία ευδοκιμούν νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες χρειάζονται κοφτερά μυαλά για να αναπτυχθούν εκτός συνόρων και να κερδοφορήσουν σε διεθνή κλίμακα. Ωστόσο, η Γαλλία, όπως και η Ελλάδα, αποχαιρέτησε πολλούς ταλαντούχους νέους με σπουδές στους υπολογιστές και τα Μαθηματικά, οι οποίοι προτίμησαν να κάνουν σταδιοδρομία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Σήμερα, με την αρωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως είναι ο όμιλος υψηλής ραπτικής της LVMH, η Γαλλία απευθύνει έκκληση σε αυτούς τους νέους να επιστρέψουν στη βάση τους. Ολα αυτά γίνονται στο πλαίσιο οργανωμένης διεθνούς εκστρατείας υπό την καθοδήγηση της ομάδας «ReviensLeon» για την προσέλκυση χαρισματικών ανθρώπων, οι οποίοι θα εργαστούν σε γαλλικές νεοφυείς εταιρείες με διεθνείς προοπτικές. Τέτοιες είναι, μεταξύ άλλων, η Blablacar, που παρέχει υπηρεσίες συνοδήγησης, καθώς και η διαδικτυακή εταιρεία λιανικών πωλήσεων Showroomprive. Ο Φρεντερίκ Ματσελά, ιδρυτής της Blablacar, η οποία συγκέντρωσε επενδυτικά κεφάλαια και αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 1,6 δισ. δολάρια, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Oταν είσαι καλός σε κάτι, θα πρέπει να το πεις. Και σήμερα εμείς μαθαίνουμε να προβάλλουμε και να πουλάμε τον εαυτό μας». Στόχος της ομάδας «ReviensLeon» (δηλαδή, «Γύρισε πίσω, Λεόν») είναι να αμφισβητήσει την αντίληψη που θέλει τη Γαλλία καλή επιλογή για σπουδές αλλά όχι για επιχειρήσεις.

Φυγή

Περισσότεροι από 276.000 είναι οι απόφοιτοι των μαθηματικών και πολυτεχνικών σχολών της Γαλλίας σε ετήσια βάση. Τα εν λόγω πανεπιστήμια (Ecole Polytechnique, Ecole Normale Superieure) έχουν πολύ καλή διεθνή κατάταξη, όπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών Trendence. Στις πρώτες επιλογές των αποφοίτων τους βρίσκονται οι Google, Apple και Microsoft. «Εκείνο που θέλουμε είναι να αλλάξουμε την ιδέα πως, εάν δεν είσαι Αμερικανός, δεν είναι δυνατόν να βρεθείς στην κορυφαία ομάδα στελεχών, που τροφοδοτεί τους ομίλους υψηλής τεχνολογίας», παρατηρεί ο Λουντοβίκ Λεμόν, επικεφαλής της Sigfox, που κατασκευάζει χαμηλού κόστους τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. «Η πρωτοβουλία για επιστροφή των ταλέντων δεν έχει να κάνει τόσο με τον τόπο, δηλαδή με το να επιστρέψουν ταλαντούχοι Γάλλοι στη Γαλλία. Κυρίως έχει να κάνει με το να κινητοποιηθούν και να στηρίξουν τις γαλλικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας». Η εταιρεία του κ. Λεμόν στις αρχές του έτους κατόρθωσε να συγκεντρώσει 115 εκατ. δολάρια. Μεταξύ των επενδυτών συγκαταλέγεται η ιαπωνική NTT Docomo. Η Blablacar ανήρτησε αγγελίες για σχεδιαστές ιστοσελίδων, αναλυτές δεδομένων και μηχανικούς πληροφορικής. «Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι η μη ευελιξία στο επιχειρείν, ενώ είναι πολύ καλή στην καινοτομία», επισημαίνει ο Ντιντιέ Λαμούς, επικεφαλής της εταιρείας λογισμικού ασφαλείας Oberthur Technologies. Ο ίδιος είναι εκείνος ο οποίος προβλέπει ότι η φετινή εισαγωγή της εταιρείας του στο χρηματιστήριο θα είναι η μεγαλύτερη του κλάδου στην Ευρώπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή