Προσδοκίες για νέα χαλάρωση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

Προσδοκίες για νέα χαλάρωση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απευθυνόμενος στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η ανάκαμψη στην οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό και ότι η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ έχει δείξει κάποια ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση των αρνητικών εξωτερικών παραγόντων που έχουν την τάση να αποδυναμώνουν τη ζήτηση. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, ενώ η εξωτερική ζήτηση έχει υποχωρήσει, τα μερίδια των εξαγωγών της Ευρωζώνης στην παγκόσμια αγορά έχουν αυξηθεί, με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής και το χαμηλότερο κόστος ενέργειας να στηρίζουν την κατανάλωση και, ολοένα και περισσότερο, τον νέο σχηματισμό κεφαλαίου. Τόνισε, ωστόσο, πως οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου είναι σαφώς ορατοί για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, η δυναμική του πληθωρισμού έχει εξασθενίσει κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και της καθυστερημένης επίδρασης της ισχυρότερης ισοτιμίας του ευρώ, που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος, ενώ οι πιέσεις στις τιμές –όπως, για παράδειγμα, από τις τιμές παραγωγού– παραμένουν πολύ υποτονικές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία των τελευταίων ετών συνεχίζει να επιβαρύνει την αύξηση των ονομαστικών μισθών, και αυτό θα μπορούσε να μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές στο άμεσο μέλλον, με τον κίνδυνο η παρατεταμένη ομαλοποίηση του πληθωρισμού να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από οκτώ μήνες, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά την προσεχή συνεδρίαση στις 3 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να εξασφαλιστεί πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων τα γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή τους) ενισχύθηκαν, με τη 2ετή απόδοση να αγγίζει νέα ιστορικά χαμηλά κοντά στο -0,35% την Πέμπτη. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση ύστερα από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ. Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στην Πορτογαλία είχε επιπλέον αρνητικό αντίκτυπο στο κοινό νόμισμα, με τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κυμαίνεται στο 1,0720/25 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας κοντά στο 1,0673, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά περίπου μηνών, το οποίο σημειώθηκε νωρίτερα στην εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή