Ετοιμη για νέα μέτρα στήριξης τον Δεκέμβριο εμφανίζεται η ΕΚΤ

Ετοιμη για νέα μέτρα στήριξης τον Δεκέμβριο εμφανίζεται η ΕΚΤ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να τυπώσει περισσότερο χρήμα αν αποδειχθεί ότι ο πληθωρισμός δεν ακολουθεί ανοδική πορεία, τόνισε ο πρόεδρός της κ. Μάριο Ντράγκι. Οι προειδοποιήσεις Ντράγκι για χαμηλό πληθωρισμό και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρωζώνη η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, και γενικότερα στις αναδυόμενες οικονομίες, ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι επίκειται νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ακόμη και στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου. «Εχουν εξασθενήσει κάπως τα σημάδια (ανόδου) του δομικού πληθωρισμού» δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Ντράγκι, μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πάρει και νέα μέτρα για να ενισχύσει τον πληθωρισμό στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων που εφαρμόζει από τον Μάρτιο.

«Λέγαμε ανέκαθεν ότι οι αγορές (ομολόγων) θα συνεχιστούν και μετά τον Σεπτέμβριο, στην περίπτωση που δεν δούμε συνεχή διόρθωση στην πορεία του πληθωρισμού» εξήγησε ο κ. Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «πανίσχυρο» και «ευέλικτο». Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο μηδέν από -0,1% τον Σεπτέμβριο και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (όπου δεν υπολογίζονται οι ευμετάβλητες τιμές για ενέργεια και επεξεργασμένα τρόφιμα) παρέμεινε σταθερός στο 0,9%. Σε κάθε περίπτωση και ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθούν να απέχουν πάρα πολύ από τον επίσημο (και μοναδικό) στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά» στο 2%. «Τα σχόλια του Ντράγκι όσον αφορά τις απειλές προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό υποδηλώνουν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αναλάβει δράση τον Δεκέμβριο» εξηγεί ο κ. Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg στο Λονδίνο. Μετά από αυτές τις εξελίξεις το ερώτημα που απασχολεί πλέον τους επενδυτές δεν είναι τόσο αν η ΕΚΤ θα χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική της πολιτική, αλλά με ποιον τρόπο θα το κάνει.

Δύο είναι οι βασικές επιλογές των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης αν αποφασίσουν να χαλαρώσουν και άλλο τη νομισματική πολιτική. Η πρώτη αφορά την επέκταση, ποσοτική, χρονική και ποιοτική, των αγορών ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ που πραγματοποιεί η ΕΚΤ (και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες) κάθε μήνα. Η δεύτερη βασική επιλογή αφορά την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού για καταθέσεις τραπεζών στην ίδια την ΕΚΤ. Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών εκτιμά ότι η ΕΚΤ πρώτα θα ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. «Θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και άλλα εργαλεία» είπε την Πέμπτη ο κ. Ντράγκι. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η ΕΚΤ είναι η επέκταση των αγορών ομολόγων και σε αυτά που εκδίδουν δήμοι και περιφέρειες, ωστόσο οι συγκεκριμένες αγορές είναι μικρές στην Ευρώπη. Το πλέον ισχυρό μήνυμα θα το έστελνε η ΕΚΤ αν αποφάσιζε να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων από το 1,1 τρισ. ευρώ που είναι σήμερα, αποφασίζοντας την επέκτασή του πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2016, ή την αύξηση των μηνιαίων αγορών από τα 60 δισ. σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή