Η ιαπωνική οικονομία εισήλθε ξανά σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο

Η ιαπωνική οικονομία εισήλθε ξανά σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ύφεση έχει περιπέσει και πάλι η οικονομία της Ιαπωνίας στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Είναι η δεύτερη φορά κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Σίνζο Αμπε που η οικονομία εμφανίζει ύφεση. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2012, έχει θέσει ως μείζονα προτεραιότητά του την αναθέρμανση της οικονομίας και του πληθωρισμού ειδικότερα. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,8% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε 0,7%. Οι αναλυτές, πάντως, ανέμεναν ηπιότερη συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο, της τάξεως του 0,2%. Βασικοί παράγοντες, οι οποίοι και επηρέασαν δυσμενώς τον ρυθμό ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας, ήταν η ελάττωση των επενδύσεων από πλευράς των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων. Παράλληλα, η βραδεία ανάπτυξη της Κίνας και οι ασθενικές προοπτικές για τη διεθνή οικονομία έκαναν τις ιαπωνικές επιχειρήσεις να ανακόψουν και παραγωγή και δαπάνες. Το τρέχον τρίμηνο, δηλαδή το τελευταίο του χρόνου, αναμένεται ότι η οικονομία θα ενισχυθεί. Ωστόσο, η πορεία του δευτέρου και του τρίτου τριμήνου πιθανόν να προκαλέσει πιέσεις προς τον Σίνζο Αμπε και τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας να τονώσουν τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης.

«Από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αυτό το οποίο καθίσταται σαφές είναι ο εντεινόμενος κίνδυνος η οικονομία της χώρας να εξακολουθήσει να έχει ασθενική επίδοση», ανέφερε ο Ατσούσι Τακέντα, οικονομολόγος της Itochu Corporation. «Οι αδύναμες κεφαλαιακές επενδύσεις των εταιρειών δημιουργούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα. Παρότι τα σχέδιά τους είναι συγκροτημένα, οι επιχειρήσεις αμφιβάλλουν για την ανθεκτικότητα της οικονομίας εντός Ιαπωνίας και σε διεθνή κλίμακα». Ειδικότερα, τα αποθέματα μειώθηκαν 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας σε ετήσια βάση. Οι επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο μείωσαν το στοκ τους, το οποίο είχε αυξηθεί τα προηγούμενα δύο τρίμηνα. Στην περίπτωση των εταιρικών επενδύσεων, αυτές ελαττώθηκαν 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ αντιθέτως οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας.

Η αναδίπλωση των ιαπωνικών ομίλων ως προς τις επενδύσεις τους για το μέλλον μεταφράζεται σε πλήγμα για την πολιτική του Σίνζο Αμπε, ο οποίος τους είχε απευθύνει έκκληση να διοχετεύσουν μέρος της πρωτοφανούς ρευστότητάς τους σε δαπάνες. Το τρίτο τρίμηνο, συγκεκριμένα, οι επενδύσεις των ιαπωνικών επιχειρήσεων, σε σύγκριση με το δεύτερο, μειώθηκαν 1,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή