Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι πλήττουν τον τουρισμό

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι πλήττουν τον τουρισμό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εταιρικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο Παρίσι ακυρώθηκαν, αφού η γαλλική πρωτεύουσα δέχτηκε τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση της τελευταίας δεκαετίας. Οι εταιρείες του εξωτερικού ματαιώνουν επαγγελματικά ταξίδια λόγω αβεβαιότητας για την ασφάλεια των στελεχών τους και την ομαλή έκβαση των δρομολογίων.

Η ολλανδική ABN Amro Bank NVA, η ιαπωνική Sharp Corp. και η αμερικανική Airbnb συγκαταλέγονται στις εταιρείες που έχουν ακυρώσει εκδηλώσεις στο Παρίσι ή έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους τους να αποφύγουν ταξίδια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής με τουλάχιστον 129 θύματα.

Οι ακυρώσεις αυτές αντανακλούν τις δυσκολίες που συναντά η Γαλλία για να πείσει επιχειρηματίες, επενδυτές και τουρίστες πως το Παρίσι είναι ασφαλές, καθώς τα τραγικά γεγονότα της Παρασκευής είναι η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει δεχθεί μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Αντίθετα από τις επιθέσεις στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo που στόχευαν συγκεκριμένα δημοσιογράφους, οι στόχοι των τρομοκρατικών ενεργειών της περασμένης Παρασκευής ήταν τυχαίοι σε πολίτες σε καφέ, εστιατόρια και μια συναυλία.

«Οι πελάτες μας ρωτούν εάν είναι ασφαλές να επισκεφθούν συγκεκριμένα μέρη» σχολιάζει ο Τιμ Γκραντ, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας στην International SOS and Control Risks.

Ερευνα της αμερικανικής Business Travel Coalition, η οποία εκπροσωπεί τους τακτικούς ταξιδιώτες του επιχειρηματικού κόσμου στις ΗΠΑ, έδειξε πως το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε πως κατά πάσα πιθανότητα θα ακυρώσει ταξίδια στη Γαλλία και το 70% θα επιτρέψει στους εργαζομένους του να αποφασίσει εάν επιθυμεί να ταξιδέψει. Τη Δευτέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής, οι μετοχές των ξενοδοχειακών ομίλων και των αεροπορικών εταιρειών όπως η Accor και η Air France βυθίστηκαν λόγω ανησυχιών εκ μέρους των επενδυτών για την πτώση της ταξιδιωτικής κίνησης στον πιο δημοφιλή προορισμό της Ευρώπης.

Οι κυβερνητικές οδηγίες που έχουν δοθεί για τα ταξίδια αντανακλούν ανησυχίες για την ασφάλεια. Η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν συστήσει εξαιρετική προσοχή στους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν το Παρίσι και η Αυστραλία έχει συμβουλεύσει τους κατοίκους της να «επανεξετάσουν» την ανάγκη να ταξιδέψουν στη γαλλική πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, γαλλικές εταιρείες με παρουσία στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζουν μια διαφορετική πρόκληση λόγω φόβων μήπως στοχοποιηθούν στελέχη τους.

Η Total SA, η οποία αγόρασε πέρυσι το 18% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από την περιοχή, έχει αυξήσει την ασφάλεια στο ανώτατο όριο αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες μη τυχόν δώσει πρόσφορο έδαφος για επιθέσεις στο μέλλον. Αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας σε μονάδες παραγωγής στο Μαρόκο και την Αλγερία εφαρμόζει ήδη η αυτοκινητοβιομηχανία Renault S.A. Τέλος, η New York Times ανέβαλε διήμερο συνέδριο για την πολυτέλεια που είχε οργανωθεί στις Βερσαλλίες με συμμετέχοντες τη Βικτόρια Μπέκαμ και τον πρόεδρο της Estee Lauder Τζον Ντέμσεϊ με αντικείμενο συζήτησης τις προκλήσεις στον κλάδο. Ο Τσάρλι Μπέρμπριτζ, επικεφαλής σε θέματα κινδύνου στη συμβουλευτική εταιρεία G4S, εκτιμά πως σε ένα εξάμηνο ο κόσμος θα επιστρέψει στο Παρίσι, καθώς θα υπερισχύσει η ανάγκη του επιχειρείν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή