Λιγότερες και μικρότερες δωρεές από πλούσιους

Λιγότερες και μικρότερες δωρεές από πλούσιους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι πλούσιοι του κόσμου εξακολούθησαν το 2014 να κάνουν δωρεές για καλούς σκοπούς (εκπαίδευση, περιβάλλον, καταπολέμηση ασθενειών). Ωστόσο, ήταν σε μικρότερη κλίμακα από τις αντίστοιχες του 2013 και εκείνες πριν από την κρίση. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με το ότι μειώθηκαν οι μεγάλες δωρεές. Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί πλούσιοι μείωσαν τις δωρεές άνω του 1 εκατ. δολ. το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έκθεσης του ινστιτούτου Coutts. Το 2014 οι συνολικές δωρεές άνω του προαναφερθέντος ποσού σε διεθνή κλίμακα μειώθηκαν κατά 3 δισ. δολάρια στα 24,5 δισ. δολάρια και ήταν 1.831 τον αριθμό, όταν το 2013 είχαν φθάσει στα επίπεδα των 26,3 δισ. δολαρίων και ήταν 1.995 τον αριθμό. Ενας από τους μεγαλύτερους δωρητές με 2,1 δισ. δολ. το 2014 ήταν ο Αμερικανός μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ.

Ειδικότερα, το παρελθόν έτος δόθηκαν κεφάλαια άνω του 1 εκατ. δολ. σε οκτώ περιοχές του κόσμου. Πάρα τη μείωση στις ΗΠΑ, η χώρα αυτή παραμένει η πιο γενναιόδωρη. Οι εκεί φιλάνθρωποι διέθεσαν 14,11 δισ. δολάρια σε 1.064 δωρεές και παραμένουν οι πιο «ανοιχτοχέρηδες» συγκριτικά με τους υπολοίπους. Ωστόσο, δεν ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, εφόσον το 2013 είχαν δωρίσει σχεδόν 17 δισ. δολάρια.

Ακολουθούν οι έχοντες της Κίνας με 3,61 δισ. δολάρια και 208 δωρεές, μετά εκείνοι του Χονγκ Κονγκ με 128 δωρεές συνολικού ύψους 2,67 δισ. δολαρίων, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Βρετανοί με 298 δωρεές συνολικού ύψους 1,56 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Coutts. Επονται οι χώρες της Μέσης Ανατολής με 894 εκατ. δολ. από 34 άτομα, η Σιγκαπούρη διέθεσε 536 εκατ. δολ. μέσα από 22 δωρεές, ενώ η Ρωσία συνεισέφερε 406 εκατ. δολ. εκ μέρους 74 πλουσίων Ρώσων. Επιπλέον, οι φιλάνθρωποι εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, (Λονδίνο, Σαγκάη, Γιοχάνεσμπουργκ κ.α.), ενώ στις ΗΠΑ είναι διάσπαρτοι.

«Οι πλουσιοπάροχες δωρεές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Αν και έχουμε νούμερα μικρότερα από το περασμένο έτος, συνολικά είναι προφανές πως η μεγάλης κλίμακας φιλανθρωπία παραμένει δυναμική σε συγκεκριμένες περιοχές, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, όπου έχει αναπτυχθεί σημαντικά» τόνισε η Λένκα Σέτκοβα εκτελεστική διευθύντρια στο Ινστιτούτο Coutts.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή