Ευκαιρίες σε ευρωπαϊκές startups αναζητούν εταιρείες της Silicon Valley

Ευκαιρίες σε ευρωπαϊκές startups αναζητούν εταιρείες της Silicon Valley

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικοί όμιλοι της υψηλής τεχνολογίας έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Γηραιά Ηπειρο, αναζητώντας ευκαιρίες με τη μορφή νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων. Οι Microsoft, Intel, Google και Salesforce σπεύδουν να αναζητήσουν πολλά υποσχόμενες νέες μονάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται από τη χαρτογράφηση δεδομένων και τα συστήματα πληρωμής στα κινητά μέχρι τα παιχνίδια και τις υπηρεσίες cloud. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, δεκαπέντε χρόνια μετά τη διάλυση της «φούσκας» των διαδικτυακών εταιρειών και αφού τα καινοτομικά κεφάλαια κατέκλυσαν τη Silicon Valley και τις ΗΠΑ γενικά, καθώς και την Ασία, ήρθε η ώρα της Ευρώπης. Μεταξύ των ενδιαφερομένων για αγορές είναι και τα επενδυτικά κεφάλαια της Sequoia Capital.

Απορίες

Το ερώτημα το οποίο ανακύπτει είναι εύλογο: πώς δημιουργήθηκε το ξαφνικό ενδιαφέρον για μια περιοχή η οποία δεν έχει ακριβώς τη φήμη ότι δημιουργεί καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα; Ενα είναι βέβαιο, πως οι νεοφυείς εταιρείες (startups) σε Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι και Στοκχόλμη είναι τυπικά φθηνότερες από ό,τι αντίστοιχες στις ΗΠΑ. Εξού και κολοσσοί όπως η Microsoft και η Salesforce μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ταλαντούχους ανθρώπους με καλές σπουδές στο πεδίο της τεχνολογίας και σε νέες ιδέες με πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι στη χώρα τους. Συν τοις άλλοις, στην Ευρώπη δεν είναι συχνό φαινόμενο τα καινοτομικά κεφάλαια, συνεπώς και οι νεοφυείς επιχειρήσεις διψούν για ρευστό από τις ΗΠΑ. Ετσι, θα μπορέσουν να μεγαλώσουν, αποκτώντας διεθνή εμβέλεια. «Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ευρώπη, η ατζέντα μου είναι γεμάτη συναντήσεις με ανθρώπους από ενδιαφέρουσες εταιρείες», παρατηρεί ο επικεφαλής της Salesforce Ventures, Τζον Σομορτζάι.

Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αν και δεν λείπουν τα προβλήματα των ευρωπαϊκών νεοφυών. Η Deezer για τη διάχυση μουσικής και η εταιρεία διανομής φαγητού HelloFresh της Rocket Internet αποφάσισαν τις τελευταίες εβδομάδες να αναβάλουν την αρχική δημόσια εγγραφή για την αρχική διάθεση των μετοχών τους. Τα καλά νέα έχουν να κάνουν με το ότι τα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν αρχίσει και αποδίδουν λεφτά στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη και στο Βερολίνο. Οι μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας σε κολοσσούς οδήγησε κύματα υπαλλήλων από τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων στην υψηλή τεχνολογία. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει μιλήσει θετικά για την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία κόμβων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών από τις γερμανικές εταιρείες.

Χαρακτηριστικά παρατηρεί η Κιάραν Ολίρι, που διατηρεί καινοτομικά κεφάλαια στο Βερολίνο και η οποία βοήθησε τη νεοφυή 6Wunderkinder, που δημιουργεί ηλεκτρονικές λίστες καθηκόντων, να πωληθεί στη Microsoft: «Η Ευρώπη σήμερα γεννά συστηματικά εταιρείες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πιο παλιά ήταν δυο τρεις τέτοιες, και σήμερα ξεπερνούν τις τριάντα». Πολλές από αυτές αναζητούν ρευστό. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Prequin, το πρώτο εννεάμηνο του 2015 οι ευρωπαϊκές startups έλαβαν από καινοτομικά κεφάλαια περί τα 10 δισ. δολάρια, ενώ οι αντίστοιχες αμερικανικές πήραν τα εξαπλάσια. Κατά συνέπεια, οι μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι θεωρούν τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις πολύ προσιτές.

Eιδικότερα, η Microsoft, αφού απέκτησε την 6Wunderkinder, συνήψε συνεργασία με ομίλους όπως η Siemens, ενώ τα κεφάλαια της Google Ventures έχουν θέσει κατά μέρος 125 εκατ. δολάρια για επενδύσεις στη Γηραιά Ηπειρο και εξαγορές. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει, μεταξύ άλλων, στη δισκογραφική Kobalt και στην Oxford Sciences Innovation, θυγατρική του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Από την πλευρά της, η Intel Capital έχει διοχετεύσει κεφάλαια στη MariaDB, μία ελεύθερου λογισμικού βάση δεδομένων στη Φινλανδία, και στη σουηδική iZettle, η οποία ασχολείται με ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω κινητού. Τέλος, τα επενδυτικά καινοτομικά κεφάλαια Sequoia έχουν επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η σκωτσέζικη Skyscanner, μηχανή αναζήτησης ταξιδιωτικών πληροφοριών, και η σουηδική Klarna με συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή