Φθηνότερο χρήμα στις μικρές κινεζικές τράπεζες

Φθηνότερο χρήμα στις μικρές κινεζικές τράπεζες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να μειώσει το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού για τις μικρότερες τράπεζες της χώρας με τοπική εμβέλεια υπό το πρίσμα της γενικής μεταρρύθμισης της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά κινήσεων, η οποία στόχο έχει να αποτρέψει τις δραστικές διακυμάνσεις στις ισοτιμίες που παρατηρούνται στις χρηματαγορές σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας. Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η κεντρική τράπεζα της χώρας, μείωσε το επιτόκιο επτά ημερών (Standing Lending Facility/SLF) στο 3,25% από το 3,75% για τα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ το επιτόκιο SLF για τον overnight δανεισμό μειώθηκε στο 2,75% από το 3,25%. Στόχος της τελευταίας πρωτοβουλίας αυτής του Πεκίνου είναι να διαμορφώσει ένα εύρος διακύμανσης των επιτοκίων, ώστε να οδηγήσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση το κόστος δανεισμού.

Επιπλέον, η απόφαση για τη μείωση του επιτοκίου SLF σχετίζεται και με το ότι τον Οκτώβριο οι αρμόδιες αρχές κατήργησαν το ανώτατο όριο, το οποίο είχαν θέσει σχετικά με το επιτόκιο καταθέσεων. Συγκεκριμένα, ο ανώτατος οικονομολόγος του Γραφείου Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας, Μα Τζουν, είχε προλειάνει με δήλωσή του το έδαφος ότι το επιτόκιο SLF ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί, ώστε να τεθεί ως ανώτατο όριο στα επιτόκια εν γένει. Το δε επιτόκιο στα πλεονάζοντα διαθέσιμα της τράπεζας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κατώτατο όριο στα επιτόκια. Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση της κεντρικής τράπεζας αποτυπώνει και το γεγονός ότι βρίσκεται σε διαδικασία συγκρότησης νέας πολιτικής επιτοκίων.

Με απλά λόγια, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μετακινείται από ένα σύστημα νομισματικής πολιτικής, το οποίο είναι αυστηρά ρυθμισμένο και προβλέπει συγκεκριμένα ποσοτικά αποτελέσματα -όπως το ύψος των νέων δανείων, των οποίων η διάρκεια παρατείνεται κάθε μήνα- σε ένα άλλο. Το νέο σύστημα θα προβλέπει ότι η ρευστότητα καθορίζεται από την τιμή του κεφαλαίου.

Σε αναφορά του ο κ. Μα, η οποία αφορούσε την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής της Κίνας και είχε συνταχθεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, επισημαίνει τα εξής: «Κύριος στόχος των αλλαγών στη διαχείριση της οικονομίας σε ορίζοντα πενταετίας είναι η μετάβαση από τη νομισματική πολιτική με βάση την ποσότητα σε μία με βάση το τίμημα». Η διαμόρφωση ενός πλαισίου επιτοκίων θα εξασφαλίσει στις τράπεζες φθηνό χρήμα, ακόμα και σε φάσεις μειωμένης ρευστότητας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή