Αποδόσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Παρά τις τάσεις ανάκαμψης που έδειξαν το πρωί στις αγορές της Ασίας, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν και χθες σε επίπεδα κοντά στα χαμηλά τριμήνου εξαιτίας της συνεχούς αύξησης που καταγράφεται στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και της αναμενόμενης αύξησης της παραγωγής ιρανικού «μαύρου» χρυσού. Ετσι το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν χθες το απόγευμα σε επίπεδα οριακά πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 44,37 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τον Μπερνάρ Αβ, αναλυτή της IG Markets, η αγορά παρακολουθεί αν η υποχώρηση στα 40 δολάρια το βαρέλι θα αυξήσει τη ζήτηση όπως ευελπιστούν ορισμένες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες. Στην περίπτωση που διαψευστεί αυτή η προσδοκία «θα υποστεί πιέσεις ο ΟΠΕΚ για να προχωρήσει στη μείωση της παραγωγής του την οποία έχει αποφύγει το τελευταίο έτος».

Ενισχυμένος ο χρυσός

Eυνοϊκά λειτούργησε για τον χρυσό η δήλωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) πως οι αξιωματούχοι της έχουν κάνει το καλύτερο δυνατόν να προετοιμάσουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για την πρώτη αύξηση αμερικανικών επιτοκίων έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια. Στις χθεσινές πρωινές συναλλαγές η τιμή του χρυσού διατήρησε το προβάδισμά της από τα επίπεδα των 1.064,55 δολαρίων η ουγγιά, τιμή η οποία είναι και η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2010. Συνολικά από τις αρχές της εβδομάδας είχε απολέσει 0,3% της αξίας του, αλλά χθες διατηρήθηκε σε επίπεδα πλησίον των 1.080,97 δολαρίων. Την Πέμπτη είχε ενισχυθεί 1,1% στα 1.082,21 δολάρια η ουγγιά, ενόσω το δολάριο είχε εξασθενήσει. «Τα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας και οι αξιωματούχοι της Fed εξακολουθούν να λειτουργούν θετικά προς μία αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο» ανέφεραν αναλυτές της Huatai Great Wall Futures. «Αυτές οι προσδοκίες έχουν απορροφηθεί από τους επενδυτές, οι οποίοι και κινούνται για να στηρίξουν μία βραχείας διάρκειας ανάκαμψη στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων». Τέλος, προβλέπεται ότι η αύξηση των επιτοκίων ίσως πιέσει καθοδικά τον χρυσό έως και τα 1.050 δολάρια, ενώ η αναβολή της θα τον εκτινάξει έως και τα 1.200 δολάρια η ουγγιά.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Η αισθητή μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές ήταν το σημαντικότερο γεγονός της τρίτης εβδομάδας του Νοεμβρίου. Η εβδομαδιαία αξία των συναλλαγών στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) προσέγγισε τα 26 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή η τιμή του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στα 76,80 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 7,02%. Η τιμή του 5ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στα 94,75 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να φθάνει το 6,51%. Η τιμή του 3ετούς ομολόγου έφθασε τα 95,55 λεπτά του ευρώ και η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,29%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) έφθασε τις 654 μονάδες βάσης, ενώ στην αρχή της Δευτέρας είχε διαμορφωθεί στις 646 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή