Στην προσοχή των αγορών οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές ΕΚΤ και Fed

Στην προσοχή των αγορών οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές ΕΚΤ και Fed

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 22 Οκτωβρίου, που δημοσιεύτηκαν στο τέλος της εβδομάδας που διανύσαμε, επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς για το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασαν ανησυχίες για την προοπτική διατήρησης του πληθωρισμού στα τωρινά χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αναμενόταν αρχικά (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη ανήλθε 0,1% ετησίως τον Οκτώβριο). Με την αγορά να προεξοφλεί ήδη το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της στις 3 Δεκεμβρίου, τα γερμανικά ομόλογα διατηρήθηκαν ενισχυμένα με την απόδοση του 2ετούς τίτλου να υποχωρεί την Παρασκευή σε νέο ιστορικά χαμηλό ενδοσυνεδριακά κοντά στο -0,38%.

Στον αντίποδα, τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed στις 28 Οκτωβρίου, ενισχύουν τις πιθανότητες για αύξηση, πρώτη φορά από τα τέλη του 2006, του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίαση στις 15-16 Δεκεμβρίου. Χαρακτηριστικά, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας σημείωσαν νέα πτώση παραμένοντας κάτω από το κρίσιμο ιστορικό επίπεδο των 300.000 για 37η συνεχή εβδομάδα, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι η πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολικής θεωρεί ότι οι κίνδυνοι από την παγκόσμια οικονομία για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μετριαστεί και ότι η τράπεζα μπορεί να εισέλθει σε κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της τον επόμενο μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε δεν θα συμβούν απρόβλεπτα γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ. Το ενδεχόμενο υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ επηρεάζει αρνητικά τα κυβερνητικά ομόλογα της χώρας, κυρίως αυτά βραχυ-μεσοπρόθεσμης διάρκειας.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο, παρά τις ενισχυμένες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, έχασε έδαφος τις τελευταίες ημέρες, πιθανότατα λόγω διάθεσης μέρους των επενδυτών για αποκόμιση κερδών. Χαρακτηριστικά, ο σταθμισμένος δείκτης του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των κύριων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ DXY υποχωρούσε στην αγορά της Ευρωζώνης την Παρασκευή 0,4% από τα νέα υψηλά επτά μηνών που κατέγραψε πριν από δύο ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή