Ετοιμάζει το… μπαζούκας του για τον Δεκέμβριο ο Ντράγκι

Ετοιμάζει το… μπαζούκας του για τον Δεκέμβριο ο Ντράγκι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Δεκεμβρίου, αφότου χθες ο πρόεδρός της κ. Μάριο Ντράγκι διατράνωσε ότι η ΕΚΤ «θα πράξει ό,τι πρέπει, ώστε να αυξήσει τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατόν». Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης δήλωσε ότι στα πιθανά μέτρα περιλαμβάνονται η ποσοτική και ποιοτική επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και η νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων. Το ευρώ υποχώρησε εκ νέου έναντι του δολαρίου όπως και οι αποδόσεις των περισσοτέρων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Μάλιστα ο κ. Ντράγκι όχι μόνο έδωσε μια νέα υπόσχεση να πράξει «ό,τι πρέπει», αλλά υπενθύμισε ότι αξιολογώντας κατά πόσο η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στην εντολή που της έχει δοθεί να διατηρεί τον πληθωρισμό σταθερά λίγο κάτω από το 2% «δεν πρέπει να αγνοήσουμε (το γεγονός) ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός για κάποιο διάστημα». Μιλώντας στο Bloomberg, o Μάρκο Βάλι, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για την Ευρωζώνη σχολίασε ότι «μία περαιτέρω επέκταση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας τον Δεκέμβριο θα πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά βέβαιη, καθώς η φράση “θα κάνουμε ό,τι πρέπει” αφήνει λίγα περιθώρια για ερμηνείες».

Πράγματι, ο ονομαστικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται μακριά από τον στόχο του «κάτω αλλά κοντά στο 2%» σχεδόν δύο χρόνια, ενώ τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1%. «Δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι η κεντρική τράπεζα όχι απλώς ετοιμάζεται να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά ότι σκοπεύει να το κάνει με αποφασιστικό τρόπο» εξηγεί στο Bloomberg και ο Νικ Κούνις, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ABN Amro Bank. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 3 Δεκεμβρίου.

Ποια μέτρα ενίσχυσης της Ευρωζώνης ενδέχεται να λάβει

Στις επόμενες δύο εβδομάδες η προσοχή των επενδυτών μάλλον θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να χαλαρώσει η ΕΚΤ τη νομισματική της πολιτική.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε χθες ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι «πανίσχυρο και ευέλικτο εργαλείο, διότι μπορεί να προσαρμοστεί όσον αφορά το μέγεθος, τη σύνθεση ή τη διάρκεια ώστε να πετύχουμε πιο επεκτατική (νομισματική) πολιτική».

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης από το 2013 και μετά ως την ασθενέστερη των τελευταίων 20 χρόνων. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη χρονική διάρκεια της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2016 και ταυτόχρονα να αυξήσουν το συνολικό ύψος (αλλά και το μηνιαίο) των ομολόγων που αγοράζουν πάνω από το 1,1 τρισ. ευρώ που έχουν προβλέψει. Μια άλλη επιλογή είναι να διευρύνουν τα είδη των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζουν και να συμπεριλάβουν ομόλογα που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες. Ακόμη η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει περισσότερο το επιτόκιο δανεισμού με το οποίο χρεώνει τις τράπεζες για τα χρήματα που τοποθετούν στην ίδια την ΕΚΤ από το -0,2% σήμερα, με την ελπίδα ότι θα αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντί να πληρώνουν την ΕΚΤ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αναμένεται να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά από το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή