Επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης τιμών στην κυπριακή αγορά

Επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης τιμών στην κυπριακή αγορά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και το φετινό τρίτο τρίμηνο η πορεία υποχώρησης των τιμών των κατοικιών στην Κύπρο, αν και όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του δείκτη που επιμελείται το RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), ο ρυθμός της πτώσης έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, δείγμα ότι η αγορά οδεύει προς τη σταθεροποίησή της. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,45% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στις μονοκατοικίες/μεζονέτες, η μεγαλύτερη πτώση, 3,2%, καταγράφηκε στη Λεμεσό, ενώ στα διαμερίσματα, η μεγαλύτερη κάμψη με ποσοστό 1,2% έχει εντοπιστεί στην Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με το RICS, ο ρυθμός της πτώσης έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, αν και οι αγοραπωλησίες παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, λόγω των οικονομικών συνθηκών. Ακόμη κι έτσι όμως, οι πράξεις που καταγράφονται είναι περισσότερες απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Μάλιστα, υπάρχουν και ορισμένες περιοχές, όπως η Πάφος, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος, που καταγράφουν σημάδια σταθεροποίησης, με τις τιμές να οδεύουν προς την ολοκλήρωση του καθοδικού τους κύκλου.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης, ο δείκτης του RICS για το τρίτο τρίμηνο καταδεικνύει αύξηση κατά 0,3% για τα διαμερίσματα, κατά 1,5% για τις μονοκατοικίες και κατά 2,6% για τα γραφεία, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Στον αντίποδα, τα ενοίκια των καταστημάτων υποχώρησαν κατά 1,1%. Σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, τα ενοίκια υποχώρησαν κατά 1,55 για τα διαμερίσματα, κατά 0,5% για τις μονοκατοικίες, κατά 4% για τα εμπορικά καταστήματα, κατά 2,5% για τις αποθήκες και κατά 0,2% για τα κτίρια γραφείων. Οι περιοχές στις οποίες καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, είναι πλέον αυτές στις οποίες ο κύκλος της πτώσης οδεύει προς το τέλος του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πάφο και την Αμμόχωστο.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στατιστικά στοιχεία της κυπριακής κυβέρνησης, οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν αυξηθεί στο σύνολο της χώρας.

Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στη Λευκωσία με 64%, ενώ ακολουθούν η Πάφος με 30%, η Λεμεσός με 28% και η Αμμόχωστος με 4%. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Λάρνακα, όπου ο αριθμός των αγοραπωλησιών υποχώρησε ελαφρώς κατά 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή